Montako koira- ja kissarotua tunnetaan?

Montako koira- ja kissarotua tunnetaan?

Vastaus

Tarkkojen lukumäärien antaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Jo siksikin, että uusia ”rotuja” syntyy koko ajan luonnollisten mutaatioiden tai tietoisen kasvattamisen kautta. Ja kun uusia rotuja tulee, vanhoja samalla kuolee. Mutta mutta…

Koirarotuja on ainakin sadoittain, erään koirakirjan arvion mukaan yli 400. Osa on tunnettuja ja tunnustettuja, eli ne on virallisesti hyväksytty koira-alan järjestöissä. Osa taas niin piilossa ja/tai harvinaisia, ettei niistä ole muualla maailmassa edes kuvahavaintoa. Monissa maissa on myös jo sukupolvien ajan huolella hoivattu haukkuja, joita ei ole vielä esitelty ja tunnustettu kansainvälisessä tai edes kansallisessa kenneltoiminnassa. Ja osa roduista on hyvinkin kiistanalaisia. Niitä ei ainakaan vielä ole hyväksytty koira-alan järjestöissä. Kaikkialla on uusia rotuja jonotuslistalla, siis odottamassa vaatimusten täyttymistä ja rotuluetteloon hyväksymistä.

Koira-alan kansainvälisen kattojärjestö FCI tunnustaa tarkalleen 343 rotua, jaoteltuna 10 eri ryhmään. Suomessa hyväksyttyjä hauvarotuja on jo hieman yli 300.

Kissarotuja tai muunnoksia on tiettävästi yli 300. Kaikkia ei kuitenkaan ole virallisesti hyväksytty kissa-alan järjestöissä. Itse asiassa eri rotujen hyväksyminen vaihtelee maittain. Brittien suurin kissajärjestö GCCF rekisteröi pentuja n. 50 rotuun tai muunnokseen. Jotkut brittiläiset rodut ovat puolestaan meren toisella puolella pelkkiä värimuunnoksia. Pohjois-Amerikassa taas tunnustetaan omaksi rodukseen sellainenkin otus, jota Euroopassa vastustetaan.

Suomessa on 40 virallisesti hyväksyttyä kattirotua neljässä eri kategoriassa. Kansainvälisen kissaliiton FIFen listalla on rotuja hieman enemmän, eli 42. Lisäksi omaksi ryhmäkseen lasketaan kotikissat, joista erotetaan lyhyt- ja pitkäkarvaiset ”rodut”.

Uudeksi virallisesti hyväksytyksi roduksi on tällä hetkellä tyrkyllä Peterbald. Tämä karvaton kaveri on ns. alustavasti hyväksytty.

Lähteet:
-koirat
Adlercreutz, Carl-Johan: Koirarotujen maailma (Karisto, 2003)
http://www.helmet.fi/record=b1641702~S9*fin
http://www.kennelliitto.fi/FI/koira/rotumaaritelmat/etusivu.htm
http://www.kennelliitto.fi/FI/kennelliitto/numeroina.htm
http://www.fci.be/presentation.aspx
http://www.akc.org/breeds/complete_breed_list.cfm
-kissat
Pollard, Michael: Kissarotujen ensyklopedia (Parragon, 2006)
http://www.helmet.fi/record=b1786604~S9*fin
http://www.kissaliitto.fi/
http://fifeweb.org/wp/breeds/breeds_prf_stn.php
http://www.gccfcats.org/breeds.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_kissaroduista (mukana myös sellaisia, joita ei ole kansainvälisesti hyväksytty)

Kommentit (0)

Vastauksesi