Montako kirkkoa Viipurissa oli ennen sen valtausta 40-luvulla ja minkä nimisiä...

Montako kirkkoa Viipurissa oli ennen sen valtausta 40-luvulla ja minkä nimisiä...

Montako kirkkoa Viipurissa oli ennen sen valtausta 40-luvulla ja minkä nimisiä ne olivat ja missä kaupunginosissa sijaitsivat? Kiitos etukäteen!

Vastaus

Teoksessa Karjalan kirkkokummut kerrotaan menetetyn Karjalan kaupunkien ja kuntien kirkoista. Viipurissa mainitaan toimineen molemmat valtiolliset kirkkokuntamme, luterilainen ja ortodoksinen ja niiden lisäksi roomalaiskatolinen kirkko ja monet muut uskonnolliset yhteisöt.

Luterilaisia kirkkoja oli kaupunkiseurakunnan käytössä neljä. Vanha tuomiokirkko eli varuskuntakirkko paloi talvisodassa ja sen rauniot ovat edelleen Linnoituksen kaupunginosassa. 1440-luvulla valmistunut kirkko oli Viipurin vanhin.

Viipurin tuomiokirkko, jota myös uudeksi tuomiokirkoksi kutsuttiin kärsi myös pommituksissa talvisodassa. Jatkosodan aikana venäläiset purkivat sen osin ja 40-luvun lopulla kokonaan. Kirkko sijaitsi Linnankadun varrella Linnoituksen kaupunginosassa.

Mikaelin eli Talikkalan kirkko (Talikkalan kaupunginosassa)oli alunperin Koiviston vanha puukirkko, joka siirrettiin paikalleen 1911. Sekin tuhoutui talvisodassa.

Ruotsalaisen ja saksalaisen seurakunnan yhteinen kirkko, 1799 valmistunut Pietari-Paavalin kirkko on säilynyt päällisin puolin ennallaan. Se sijaitsee kaupungin keskustassa kauppatorin ja Torkkelinpuiston liepeillä. Sotien jälkeen kirkko toimi laivastotukikohdan kerhona ja elokuvateatterina. 1990-luvulla sitä on kunnostettu suomalaistenkin tuella.

Viides luterilainen kirkko oli Viipurin maaseurakunnan kirkko, alunperin dominikaanimunkkien rakentama 1481. Väliin se toimi viljamakasiininakin ja 1600-luvulla siitä tuli Viipurin pitäjän ja kaupungin yhteinen suomalainen kirkko ja lopulta 1881 Maaseurakunnan kirkko. Venäläiset muuttivat sodassa kärsineen rakennuksen sähkötarviketehtaaksi. Sen huonokuntoinen runko on vielä pystyssä vuoden 1989 tulipalon jäljiltä Linnoituksen kaupunginosassa.

Viipurin ortodoksisella seurakunnalla oli kaksi kirkkoa. Kristuksen kirkastuksen kirkko eli Preobrašenskin katedraali
Raatihuoneentorilla Linnoituksen kaupunginosassa. Vähäisin vaurioin sota-ajasta selvinnyt kirkko on taas kirkollisessa käytössä. Toinen ortodoksinen kirkko on Profeetta Eliaan kirkko. Se sijaitsee Repolan kaupunginosassa lähellä rautatiesiltaa. Venäläiset ovat kunnostaneet sodan jäljiltä vaurioituneen rakennuksen.

Roomalaiskatolisen seurakunnan käytössä oli Pyhän Hyacintuksen kirkko, joka toimi Vesiportinkadun varrella sijainneessa vanhassa talossa Linnoituksen kaupunginosassa. Nykyisin sen tiloissa on lasten taidekoulu.

Lähteet: Koponen, Paavo:Karjalan kirkkokummut (Tammi, 1999)
Viipurin kirja:muistojulkaisu (Torkkelin säätiö, 1958)
Viipurin suomalaisen kirjallisuusseuran toimitteita. 6 (1983)

Kommentit (0)

Vastauksesi