Montako kertaa 100 metrin juoksussa lähdössä voi varastaa, ennenkuin hylättiin...

Montako kertaa 100 metrin juoksussa lähdössä voi varastaa, ennenkuin hylättiin...

Vastaus

Luotettavaa lähdettä asiasta on hankala löytää. Todennäköisesti Kansainvälisen yleisurheiluliiton käytäntö oli 60-luvulla sama kuin vuoteen 2003 voimassa ollut sääntö: kaikille juoksijoille sallittiin yksi henkilökohtainen vilppilähtö. Tällöin useammat varaslähdöt saattoivat hidastaa kilpailun alkua. Vai miten on, voivatko vanhat urheilumiehet vahvistaa vastaajan käsityksen?

Vuodesta 2003 sääntö muuttui niin että yksi vilppilähtö kilpailussa sallittiin, mutta toisen vilppilähdön ottanut urheilija joutui sivuun kilpailusta riippumatta siitä ottiko hän ensimmäisen vilppilähdön. Tämä taas antoi eräänlaisen mahdollisuuden taktikointiin. Tahallisen ensimmäisen varaslähdön ottaja kykeni luomaan paineita muille hyvänä lähtijöinä tunnetuille kilpakumppaneille.

Nollatoleranssi vilppilähdöissä tuli voimaan vuoden 2010 alusta. Tiukasta säännöstä kärsi tunnetusti 100 metrin ennakkosuosikki Usain Bolt Daegun MM-kisoissa v. 2011. Hylkäys vei todennäköisen kultamitalin, mutta lohtua tuli 200 metrin voitosta. Keskustelua tämäkin armoton käytäntö on herättänyt.

http://trackandfield.about.com/od/sprintsandrelays/p/The-False-Start-Rul...
http://en.wikipedia.org/wiki/False_start
http://www.mtv3.fi/urheilu/yleisurheilu/uutiset.shtml/2009/08/931235/yle...

Myös urheilijana ja urheilupomona tunnettu Urho Kekkonen pohdiskeli vilppilähdöstä rankaisemista jo vuonna 1925 Urheilulehdessä julkaistussa kolumnissaan. Kirjoituksen mukaan aivan kilpaurheilun alkuaikoina sallittiin varaslähtöjä jopa rajattomasti. Kekkonen toteaa: "Nykyään on Kansainvälisen Amatööriurheiluliiton (IAAF) kilpailusäännöissä määräys, että vilppilähtijä tai -lähtijät erotetaan kolmannen vilppilähdön jälkeen pois kilpailusta, mutta kahdesta ensimmäisestä varaslähdöstä ei mitään rangaistusta seuraa. Näitä sääntöjä on meilläkin kansainvälisissä kilpailuissa noudatettava".
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/7692/TMP.objres.3470.html?seq...

Kommentit (0)

Vastauksesi