Montako ihmiselle hyödyllistä bakteeria tunnetaan? Mihin niitä käytetään?

Montako ihmiselle hyödyllistä bakteeria tunnetaan? Mihin niitä käytetään?

Vastaus

Bakteerien maailma on erittäin värikäs huomioiden, ettei tavallinen bakteeri ole silmin nähtävissä. Maailman bakteereista tunnetaan vain parisen prosenttia. Bakteerit ovat mikrometrin, millin tuhannesosan kokoisia.

Ensimmäisenä bakteerien hyötykäytöstä tulevat mieleen erilaiset ruokavalmisteet. Ennen vanhaan maidon hapattaminen oli ainoa keino saada maito säilymään pidempään. Eri hapanmaitotuotteet, siis esimerkiksi piimä, maito ja jogurtti, ovat eri bakteerikantojen aikaansaannoksia. Ison suomalaisen meijerin tuotekehityksestä vastaava henkilö kertoi, että mitään lukuja hyötykäytöstä ei voi oikein antaa, sillä bakteereja on lukemattomia. Bakteereja käytetään leivän, maitotuotteiden ja säilykkeiden hapattamiseen.

Yhdenlaisena hyötykäyttönä voidaan pitää ihmisen elimistön bakteeristoa, jota ilman ei olisi ihmistäkään. Bakteerit koulivat kehon puolustusjärjestelmää ja tuottavat K-vitamiinia. Oman bakteeriston heikkeneminen altistaa mm. lihavuudelle, allergioille ja syöville. N. 25 vuotta sitten huomattiin, että Virossa oli mm.allergioita vähemmän. Siellä käytettiin enemmän bakteeritoiminnan avulla säilöttyjä ruoka-aineita. Bakteereilla on siis vaikutusta jopa kokonaisen kansakunnan - tai oikeastaan ihmiskunnan - suoliston mikrobitasapainoon.

Suolistossa on keskimäärin 1000 eri bakteerilajia. Ihmisen kehossa ja sen pinnalla on miljoona miljardia bakteeria, jotka painavat puolisentoista kiloa. Ihmisulosteestakin puolet on bakteereita.

Bakteerit tuottavat satoja erilaisia biologisesti aktiivisia aineita. Osa antibioottihoidoista voidaan korvata bakteerihoidoilla: potilaalle annetaan bakteereja, jotka tuottavat sairauden hoitoon tarvittavia aineita. Turun ylilopiston bakteeriopin professori, Pentti Huovinen, kertoi, että käytännössä bakteerihoito tarkoittaa ulosteensiirtoa. Ei hirveän mediaseksikästä, mutta ilmeisen hyödyllistä!

Jätevedenpuhdistuksessa käytetään niin ikään hyväksi bakteereja, jotka hajottavat epäpuhtauksia samoin kuin vaikkapa öljytankkien puhdistamisessa. Myös kompostoinnissa bakteerit tekevät oman osansa muiden pieneliöiden muassa.

Ja tietysti ihminen pystyy käyttämään bakteereita myös sodankäynnissä, mutta emme lue sitä hyötykäytöksi.

Kaikkinensa täytyy todeta, että hyötybakteereita on aivan liikaa, että pystyttäisiin antamaan tarkkaa lukumäärää. Varmaa on vain, että mikrobiologit löytävät jatkuvasti lisää tapoja ja kohteita hyötykäytölle.

Lähteet

Huovinen, Pentti (2003) Hyvät, pahat, näkymättömät. Miten selvitä elämässä mikrobien kanssa. Helsinki: WSOY.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivut: http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2007/...

Tiede.fi http://www.tiede.fi/kysy_asiantuntijalta/kysymys/139/paljonko_ihmisessa_...

Tiede.fi http://www.tiede.fi/artikkeli/1076/bakteerien_puute_sairastuttaa

Valion nettisivut. http://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/maitohappobakteerit-loysivat-piiman/

Wikipedia. Bakteerit. http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteerit

Wikipedia. Biologinen vedenpuhdistus. http://fi.wikipedia.org/wiki/Biologinen_vedenpuhdistus

Kommentit (0)

Vastauksesi