Monta lintua kuolee vuosittain muoviongelmaan valtamerien yhteydessä ja monta lintua siellä on ?

Monta lintua kuolee vuosittain muoviongelmaan valtamerien yhteydessä ja monta lintua siellä on ?

Monta lintua, vesilintua, merilintua on yhteensä valtamerien yhteydessä, jossa kuulemma tapahtuu lintukuolemia ns. muoviongelmaan ? Aamulla juuri keksin polttosiilon kaatopaikkojen yhteyteen, jossa voi poltaa muovi ja paperi ja pahvi ja biojäte komponentteja, mutta ei metalleja. Sen voi vaikka paikanpäällä hitsata kokoon metallilevyistä. Katto hiilikuidusta ja katon poisotto esim. helikopterin avulla, kun em. jätteitä lisätään poltettaviksi esim. helikopterin avulla. Tuhkan poisto palotiiviin oven kautta alhaalla säästöön ongelmajätteeksi. Sitten elintarvikepakkaukset kannattaa olla melkein kaikki kierrätettäviä ja valmista myös hiilikuidusta ja lasikuidusta. Muovista ei saa enää jatkossa valmistaa elintarvikepakkauksia, koska kaatopaika ei tykkää. Em. lintuongelma ja kalaongelma.

Vastaus

Meriin ajautunut ja yhä pienemmäksi jauhautuva muoviroska on vakava ympäristöongelma. Merivirrat kuljettavat jätteitä valtamerissä ja ainakin viisi valtavaa muovijätepyörrettä liikkuu maailman merissä, niistä tunnetuimpana pohjoisen Tyynenmeren jätepyörre. Eniten meriroskasta kärsivät merilinnut, kilpikonnat, hylkeet, merileijonat, valaat ja kalat. Merilintujen tutkijoiden arvioiden mukaan jo yhdeksällä merilinnulla kymmenestä on muoviroskaa suolistossaan tai vatsassaan. Muovijätteiden takia kuolee vuosittain noin miljoona merilintua.

Nuoren hollantilaismiehen kehittämä ratkaisu on yksi yritys korjata tilannetta. Keksintö perustuu valtamerten pyörteisiin, jotka kokoavat roskat puomien muodostamaan ansaan. Puomin avulla roskat ohjataan siiloon, johon ne kerätään talteen. Koeversio järjestelmästä lasketaan Japanin merivesiin kesällä 2016.

Suomessa muovin tehokkaampaa kierrätystä suunnitellaan. Vantaan Energian jätteenpolttolaitoksessa palaa jo nyt HSY:n alueen sekajätettä, myös muovia lämmöksi ja sähköksi. Ylen uutisen mukaan meriin päätyvästä muoviroskasta 60 prosenttia tulee viidestä Aasian maasta, jotka ovat Kiina, Indonesia, Filippiinit, Vietnam ja Thaimaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi