Monrepos?

Monrepos?

Euroopassa on useampia Monrepos- tai Mon Repos -nimisiä kartanoita/puistoja tms, ainakin Viipurissa, Saksan Ludwigsburgissa, Sveitsin Lausannessa sekä Korfun saarella Kreikassa ja ilmeisesti muutamassa muussakin paikassa.
Mikä niistä oli ensimmäinen ja mikä niitä yhdistää?
Miksi ja milloin tuo nimi tuli niin suosituksi, että se otettiin käyttöön niin monessa paikassa?

2 vastausta

Viipurin, Ludwigsburgin ja Lausannen Monrepos-nimisten puistojen ja linnojen taustalta löytyy sama henkilö eli Württembergin prinssi Friedrich Wilhelm (Fredrik I). Vanhan Suomen kenraalikuvernöörinä toimiessaan Fredrik hankki Viipurin Linnasaaressa sijaitsevan kartanon, jolle hän antoi ranskankielisen nimen Monrepos (lepopaikkani). Kartanon ja sitä ympäröivän puistoalueen nimi oli alunperin Charlottendahl, mutta Friedrich Wilhelm alkoi käyttää siitä nimeä Monrepos kesän 1785 aikana. Hän ei kirjeenvaihdossaan tai missään säilyneissä dokumenteissa perustele nimen vaihtamista ja uuden nimen valintaa. On arveltu, että inspiraation nimeen hän sai isosetänsä Preussin kuninkaan Fredrik Suuren kesäkodista/huvilinnasta Sanssouc (huoleton).

Friedrich Wilhelm joutui lähtemään Venäjältä jo vuonna 1786. Hän vuokrasi itselleen Lausannen lähellä sijaitsevan kartanon ja suuren puutarhan. Hän antoi sille nimeksi Monrepos. Puutarha on nykyään yleinen puisto ja kartanon päärakennus puolestaan Kansainvälisen olympiakomitean päämaja.

Ludwigsburgin Eglosheimerjärven rannalla sijaitsi linna Seeschloss, joka oli rakennettu alunperin 1700-luvun puolivälissä. Friedrich Wilhelm rakennutti linnan kokonaan uudelleen 1800-luvun alkuvuosina ja antoi sille jälleen nimeksi Monrepos. Linnan puistoon rakennettiin kalliomaisema ja mäntyjä, jotka tuovat mieleen Viipurin Monrepos'n ja suomalaiset kuivat kalliosaaret.

Viipurin Monrepos on siis se ensimmäinen ja alkuperäinen Monrepos. Luonnosta ja puutarhataiteesta kiinnostunut Friedrich Wilhelm oli tykästynyt nimeen ja käytti sitä siis myös myöhemminkin.

Korfun Mon Repos tausta on erilainen. Mon Repos oli helleenien eli Kreikan kuninkaan Yrjö I:n vuonna 1864 antama nimitys kesähuvilalleen Korfussa. Nimen taustasta ei ole tarkempaa tietoa, mutta on mahdollista että Friedrich Wilhelmin puistot ja linnat ovat olleet inspiraationa.  

Kommentit (0)
31.08.201712:44
23238
45

Kulttuurihistoriaan erikoistunut historioitsija Rainer Knapas kirjoittaa teoksessaan Monrepos. Ranskalaisen kulttuurin pohjoinen keidas (SKS 2008) seuraavasti:

"Monrepos välittää jo nimessään ranskalaista universalismia pohjoiseen. Koko Euroopassa yleinen puiston, linnan tai huvilan nimitys on Suomessa nykyään tunnettu yhden nimenomaisen esimerkin kautta [- -]."

Ei siis vaikuta lainkaan todennäköiseltä, että Viipurin Monrepos'n nimi olisi kantautunut esikuvana Etelä-Eurooppaan asti. Syysuhteisuus lienee käännettävä toisinpäin: Monrepos-nimi oli eurooppalaisen säätyläiskulttuurin yhteishyvää, joka Nicolayn suvun ansiosta tuotiin tänne pohjoiseen periferiaan asti.

Kommentit (0)

Vastauksesi