Monissa nykyaikaisissa purjealuksissa on apumoottori.

Monissa nykyaikaisissa purjealuksissa on apumoottori.

Monissa nykyaikaisissa purjealuksissa on apumoottori. Hidastaako potkuri markittävästi vauhtia, kun ajetaan pelkillä purjeilla ilman moottoria?

Vastaus

Potkureita on kahta lajia. Kiinteälapainen potkuri hidastaa vauhtia merkittävästi kun vene purjehtii hitaalla vauhdilla eli silloin kun tuulta on vähän. Kun vene liikkuu purjeilla esim. kolme solmua, tällaisen potkurin hidastava vaikutus voi olla luokkaa 0,3-0,5 solmua. Lähteen http://www.ipoa.org.uk/?p=180 mukaan hidastava vaikutus on jopa 15%. Kovemmilla tuulilla hidastava vaikutus vähenee ja jo keskituulilla se on varsin vähäinen.

Parempi vauhti saavutetaan jos purjeveneessä on ns. taittuvalapainen potkuri. Siinä potkurin lavat taittuvat veden virtauksen johdosta veneen kulkusuuntaan, kun potkuri ei pyöri, ja hidastava vaikutus on tällöin varsin pieni. Kilpapurjeveneiden LYS-tasoitussäännössä veneelle, jossa on sisämoottori tällaisella taittuvalapaisella potkurilla, lasketaan 1% hyvitys nopeudessa verrattuna samanlaiseen veneeseen jossa ei ole potkuria vedessä (esim. nostettava perämoottori).

Kommentit (0)

Vastauksesi