Monet aikakauslehdet arpovat vuosittain isoja rahapalkintoja tilaajien kesken,

Monet aikakauslehdet arpovat vuosittain isoja rahapalkintoja tilaajien kesken,

jopa kymmeniä tuhansia euroja. Helsingin kaupunginkirjastohan on myös monien lehtien tilaaja. Miten käy jos voitto osuu kirjastolle? Miksi lehdet ylipäänsä jakaa näitä palkintoja -vai jakaako todella? Olen ymmärtänyt että viime vuosina monia lehtiä on lakkautettu kannattamattomina. Miten lehdillä on samaan aikaan varaa jakaa isoja rahavoittoja?

Vastaus

Aikakauslehtien arvontoihin täytyy yleensä osallistua aktiivisesti lähettämällä vastaus postikuoressa, osallistumalla verkkosivulla tai sosiaalisessa mediassa. Kirjasto laitoksena tuskin osallistuisi tilaamansa lehden arvontaan, enkä usko, että palkintoa myönnettäisiinkään organisaatiolle.

Arvonnat ovat varmasti keino pitää kiinni vanhoista asiakkaista ja saada uusia tilauksia. Arvontojen lupa ja valvontaviranomaisena toimii Poliisihallitus a poliisilaitokset, joten en uskoa lehtien arvontojen olevan huijausta.

Arpajaislaissa säädetään vastikkeellisista arpajaisista. Lain piiriin kuuluvia arpajaisia saa toimeenpanna vain yleishyödyllinen yhteisö, jonka kotipaikka on Suomessa. Toimeenpano on eräin arpajaislaissa säädetyin poikkeuksin luvanvaraista. Arpajaisilla tarkoitetaan toimintaa, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahanarvoisen voiton.

Lehdet saavat tuloja mm. mainoksista, tilaajamaksuista ja irtonumeromyynnistä. Ainakin suurilla lehtikonserneilla on suuri liikevaihto, esim. A-lehden liikevaihto oli 2015 100,8 miljoona, josta liikevoittoa 2,5 miljoonaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi