Mökille asumaan

Mökille asumaan

Mitä tulee ottaa huomioon, jos muuttaa kesämökille vakituiseksi asukkaaksi? Onko muutosta lisärasituksia ja mille/kenelle? Onko mökillä asuminen kalliimpaa esim. kunnalle?

Vastaus

Majailemista kesämökillä ei voi kieltää, mutta kesämökin virallinen muuttaminen vakinaiseksi asunnoksi ei onnistu ilman lupaa. Tällöin voi kipeästi törmätä kaavoituslainsäädäntöön tai rakennusmääräyksiin. kannattaa tiedustella asiaa ELY-keskukselta.

Verotuksen puolesta Rakennettu ympäristö -sivulla todetaan: "Väestötietolaissa ei mainita, että vapaa-ajan asunto ei kelpaisi henkilön kotipaikan perusteeksi, joten henkikirjoittajat hyväksyvät osaltaan loma-asunnon vakituiseksi asunnoksi. Yksipuolinen muuttoilmoitus johtaa kotikuntamerkintään, joka määrää verotuspaikan." Verotuskuntahan on verotusta edeltävän vuoden kirjoihin merkitty asuinkunta.

Mökkiläiset tuovat vakituisesti kuntaan muuttaessaan mukanaan verotuloja, mm. arvonlisäveron ja kunnallisveron (riippuen missä on kirjoilla) muodossa. Myös valtionosuuksiin vaikuttaa väkiluku. Toisaalta kunta on velvollinen järjestämään sille lakisääteisesti määrätyt tehtävät, mm. vanhustenhuollon. Uusien asukkaiden taloudellinen kannattavuus kunnalle on näiden kahden tekijän erotus.

 

 

.

Kommentit (0)

Vastauksesi