Moisyövätkö homeallergikot homejuustoa?

Moisyövätkö homeallergikot homejuustoa?

Moi
syövätkö homeallergikot homejuustoa?

Vastaus

Terve,

lähteistä saimme selville seuraavaa. Arvion mukaan ehkä noin 1–2 %:lla suomalaisista on atooppista allergiaa tavanomaisille ilmakantoisille homesienille, joista Cladosporium on yleisin ulkoilmassa ja Penicillium sisäilmassa.

Sisäilmassa esiintyviä Penicillium-sukuisia homeita käytetään myös homejuustojen valmistuksessa. Esimerkiksi valkohomejuustoissa käytetään Penicillium candidum -hometta. Penicillium-homeet auttavat hajottamaan juustomassaa ja vaikuttavat juuston makuun ja olomuotoon. Jos ihminen on allerginen Penicillium-suvun homeille, hän todennäköisesti saa oireita myös juustojen homeista.

Useimmat homeista oireilevat ovat kuitenkin herkistyneet toisenlaisille, lähinnä kosteusvaurioista kärsivien talojen rakenteissa esiintyville homeille. Näitä ovat mm. Aspergillus-suvun homesienet ja homesienimyrkkyjä eli mykotoksiineja tuottavat homesienilajit (esim. Stachybotrys chartarum). Monet kosteusvauriorakennuksissa kasvavat homesienet saavat aikaan hengitysteiden, silmien ja ihon ärsytystä. Jotkut Stachybotrys chartarum -kannat aiheuttavat toksisia ärsytysreaktioita ja Aspergillus-lajit saattavat allergisoida ja aiheuttaa infektioita.

Lähteet:

http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae13040

Harbutt: Gummeruksen suuri juustokirja (Gummerus 2000), lainattavissa HelMet-kirjastoista http://www.helmet.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi