Moi,Onko olemassa jotain lääkkeitä millä saisi esiintymispelon kuriin?

Moi,Onko olemassa jotain lääkkeitä millä saisi esiintymispelon kuriin?

Moi,
Onko olemassa jotain lääkkeitä millä saisi esiintymispelon kuriin? Minulla on niin suuri esiintymiskammo, että sydän alkaa hakkaamaan niin kovaa etten saa sanoja suusta ulos. Olen kuullut, että esim. viulun soittajat käyttävät lääkkeitä joka saa sydämen lyömään hittaammin. Tai järjestetäänkö kesällä kursseja esiintymiskammosta eroonpääsemiselsi? Nyt ei taida enää kirjallisuuskaan auttaa.

Vastaus

Lievät sosiaalisten tilanteiden pelot ovat hyvinkin yleisiä, sillä ainakin joka viides aikuinen jännittää julkista esiintymistä. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät pelot ovat hoitamattomina usein pitkäaikaisia. Itsehoitona pelkoja voidaan lievittää erilaisilla harjoituksilla, joissa peloista kärsivä totuttelee asteittain kohtaamaan pelkoa aiheuttavan tilanteen. Pelkojen kaventaessa liikaa päivittäistä elämää on viisasta kääntyä psykiatrin tai psykologin puoleen. Pelkoja voidaan tehokkaasti hoitaa sekä terapian että psyykenlääkkeiden avulla. Lääkkeinä voidaan käyttää tarvittaessa otettavia bentsodiatsepiineja. Esiintymispelon tai "kahvikuppineuroosin" aiheuttamaa vapinaa, punastelua tai sydämentykytystä voidaan lievittää ottamalla ennen tilaisuutta verenpaineen hoidossa käytettäviä beetasalpaajia.

On hyvä, ettet jää yksin ongelmasi kanssa, vaan haet apua. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, joka voi arvioida tilanteesi mm. lääkehoidon suhteen ja jolta saat tietoa myös sinulle sopivista kursseista. Kesäaikaan kursseja esiintymispelosta irtipääsemiseksi järjestetään ehkä vähemmän kuin syys- ja talvikaudella. Verkosta löytyy vertaistuki- ja keskustelupalstoja, joista voi myös olla hyötyä.

Lähteitä:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk004...
http://www.mielenterveys-taimi.fi/verkko/keskustelu/aiheet/jannitys/jann...
http://www.mielenterveyshelmi.fi/keskustelu/

Kommentit (0)

Vastauksesi