Moi,olisiko ollut v.1999 eduskuntavaalit, kun joku ehdokas kertoi tulleensa...

Moi,olisiko ollut v.1999 eduskuntavaalit, kun joku ehdokas kertoi tulleensa...

Moi,
olisiko ollut v.1999 eduskuntavaalit, kun joku ehdokas kertoi tulleensa kaapatuksi ja muilutetuksi. Muutama tunti vapautumisen jälkeen tämä poseerasi iltalehdille suussaan kynä, jolla hän tekstiviestitteli itselleen apua (kädet selän taakse sidottuina, pimeässä auton takarontissa...). Ko. ehdokas ei tullut valituksi ja muistan lukeneeni, että vaalien jälkeen ehdokas menetti kiinnostuksensa asian tutkimiseen, ja että poliisi epäili tapausta vaalitempuksi. Kuinkahan asia mahtoi päättyä? Tämähän on tietysti poliisiasia, mutta ajattelin josko IGSin ekspertit osaisivat kopauttaa lehtiarkistoja tästä tapauksesta.

Vastaus

No moi!

Kopautimme Helsingin kaupunginkirjastossa virkailijakäytössä olevaa ARKiSTO-tietokantaa, jossa ovat kokoteksteinä mm. Helsingin Sanomien toimitetut uutiset ja kirjoitukset 1.1.1990 lähtien sekä Ilta-Sanomien artikkelit 1.1.1993 lähtien. Lehdissä oli muistamastasi tapauksesta yhteensä yhdeksän kirjoitusta 17.3.–15.4.1999 välisenä aikana. Asian ymmärtämisen kannalta on syytä käydä tapahtuman uutisoinnin pääkohdat läpi.

Kyseinen eduskuntavaaliehdokas oli Ruotsalaisen kansanpuolueen porvoolainen ehdokas Thorbjörn Sirén, entinen Ylen ruotsinkielisen toimituksen tv-kuuluttaja. Ensimmäisten uutisten (17.3.) mukaan Sirén oli ryöstetty ja pahoinpidelty maanantai-iltana 15.3. Porvoon moottoritiellä ja kuljetettu farmariauton takatilassa, tajuttomana ja sidottuna, Lappeenrannan Ylämaan Korukylään, lähelle itärajaa. Eduskuntavaaleihin oli tapauksesta kuusi päivää (vaalipäivä oli 21.3.). Sirén oli päässyt pois paikoitusalueelle jätetystä autosta kello yksi yöllä. Poliisin sanoi tapauksesta: ”Tekijöistä ei ole tietoa. He ovat olleet liikkeellä ilmeisesti vaalealla pakettiautolla. Heitä epäillään törkeästä vapauden riistosta. Mahdollisesti he ovat jo itärajan takana.”

Jo Ilta-Sanomissa 17.3. Siréniltä kysyttiin, että ”miltä tuntuu mahdollisuus, että vaalimenestys ja sieppauksen tuoma julkisuus yhdistetään toisiinsa?” Sirén vastasi: ”Ajatus tahallisuudesta tai hyödystä on silkkaa hulluutta ja jos joku sellaista esittää, ei tule olemaan enää koskaan missään tekemisissä kanssani. Sellaiset puheet kertovat vain niiden esittäjästä ja jätän ne omaan arvoonsa, …”.

Seuraava kirjoitus tapauksesta oli Ilta-Sanomissa kahdeksan päivää myöhemmin, 26.3. Sen mukaan poliisi ei ollut toistaiseksi selvittänyt Sirénin outoa kidnappausta eikä löytänyt niitä väitettyä kahta miestä, jotka olisivat puhuneet murtaen englantia ja iskeneet sen jälkeen Sirénin tajuttomaksi. Tapahtumasarjan motiivi oli myös selvittämättä.

Vajaat kolme viikkoa myöhemmin, 14.4., Ilta-Sanomissa kirjoitettiin poliisin epäilevän Sirénin lavastaneen itseensä kohdistuneen ryöstön ja sieppauksen. Poliisin tutkimukset eivät olleet tuoneet pienintäkään vihiä mainituista kahdesta miehestä. Kukaan muu henkilö ei ollut myöskään tavannut miehiä tai nähnyt heidän autoaan, jota minkään huoltoaseman turvakamerakaan ei ollut tallentanut. Lisäksi Sirénin sanotaan vältelleen viime aikoina poliisia. Hän ei ollut saapunut viimeisiin kuulusteluihin eikä ollut itse ottanut yhteyttä tutkijoihin. Mahdollisesti lavastettu törkeä vapaudenriisto oli luokiteltu poliisin tutkimuksissa ”sairauspuuskassa tehdyksi”. Lehden mukaan Sirén on aikaisemmin mielellään esiintynyt akateemisesti koulutettuna henkilönä, vaikka hänellä ei ole akateemista loppututkintoa. Hän on myös puhunut suorittamastaan merioikeuden tutkinnosta, joka on tuttu jokaiselle venemiehelle. Näillä perusteilla poliisi otaksuu Sirénillä olevan taipumuksia ”näyttelemiseen”. Lehdessä esitetään myös, että jos poliisin näyttö Sirénin epäillystä vilpistä ylittää näyttökynnyksen myös tuomioistuimessa, häntä voitaisiin syyttää mm. viranomaisen erehdyttämisestä ja haitanteosta. Mikäli hän ei ota oma-aloitteisesti yhteyttä poliisien viimeiseen soittopyyntöön, ”syntilistaan” tullee myös niskoittelua.

Viimeiset kirjoitukset tapauksesta olivat 15.4 Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Sirén pysyi ehdottomasti väitteessään, että hän joutui kyseisen rikoksen kohteeksi ja että hän ei ole antanut asiassa vääriä tietoja. Sirén kiisti myös vältelleensä tutkijoita; hänen mukaansa kuulusteluja oli siirretty hänen sairaslomansa vuoksi. Poliisi tutki sekä sitä mahdollisuutta, että Sirénin ilmoitus ryöstöstä ja sieppauksesta oli totta, että sitä että ilmoitus oli perätön. Poliisilla oli lisäksi joukko aihetodisteita, jotka antoivat aiheen epäillä Sirénin kertomuksen todenperäisyyttä. Asiaan liittyviä yksityiskohtia tutkijat eivät kuitenkaan voineet vielä paljastaa. Poliisista tarkennettiin kuitenkin, että aihetodisteita on enemmän kuin kaksi. Poliisin mukaan ryöstömahdollisuutta tukee Porvoon moottoritien lumipenkalta löytynyt pieni määrä Sirénin verta sekä se, että vapautushetkellä Lappeenrannan Ylämaalla Sirénin jalat ja kädet olivat sidottuina. Paikalle ehti ensimmäisenä rekka-autoilija, sitten vartiointiliikkeen edusta ja kolmantena poliisi. Vasta poliisi avasi miehen siteet. Vapauttamistaan ennen Sirén väitti hälyttäneensä itse poliisin hampaissaan olleen kynän ja kännykän avulla.

15.4. jälkeen Ilta-Sanomissa tai Helsingin Sanomissa ei ollut enää kirjoituksia tapauksesta, eikä lehtikirjoituksista siis käy ilmi, mikä loppujen lopuksi on totuus tapauksesta. Tietoja asiasta ole löytynyt internetistäkään. Luultavasti poliisi kuitenkin lopetti tutkimukset.

Tapausta käsittelevät Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kirjoitukset:

Rkp:n vaaliehdokas ryöstettiin ja muilutettiin Porvoossa. Heräsi sidottuna auton takakontissa. Helsingin Sanomat 17.3.1999.

Kaappaus Porvoontiellä, muilutus itärajalle. Ilta-Sanomat 17.3.1999.

”Auttamishalu sai kolauksen”. Ilta-Sanomat 17.3.1999.

Vaaliehdokkaan ryöstäjät veivät luottokortteja. Helsingin Sanomat 18.3.1999.

Kidnapatun kansanedustajaehdokkaan juttu kummastuttaa poliisia. Ilta-Sanomat 26.3.1999.

”Ajatus tahallisuudesta on silkkaa hulluutta ja jos joku sellaista esittää, ei tule olemaan koskaan missään tekemisissä kanssani”. ”Muilutus” uutisoitiin näyttävästi. Ilta-Sanomat 14.4.1999.

Oliko Thorbjörn Sirénin sieppaus LAVASTETTU? Ilta-Sanomat 14.4.1999.

Thorbjörn Sirén pysyy tarinassaan: Omatuntoni on puhdas. Ilta-Sanomat 15.4.1999.

Poliisi epäilee Porvoon muilutuksen todenperäisyyttä. Mahdollista sieppausta selvitetään edelleen. Helsingin Sanomat 15.4.1999.

Kommentit (0)

Vastauksesi