Moi,Miten valitaan sosiaaliturvatunnuksen loppuosan numerot/ kirjaimet?

Moi,Miten valitaan sosiaaliturvatunnuksen loppuosan numerot/ kirjaimet?

Moi,
Miten valitaan sosiaaliturvatunnuksen loppuosan numerot/ kirjaimet? Asia on askarruttanut minua ja muutamaa ystävääni. Olemme saaneet sellaisen käsityksen, että viimeinen numero/kirjain valitaan aina satunnaisesti numeroiden ja kirjainten joukosta, mutta mistä muut tulevat?

Vastaus

Tätä asiaa meiltä on kyselty ennenkin, tässä vastaus arkistostamme:

Henkilötunnuksen kolminumeroinen tunnusluku annetaan sen mukaan, monentenako lapsi on ilmoitettu syntymäpäivänään väestörekisteriin. Pojilla luku on pariton ja tytöillä parillinen, eli esimerkiksi kolmantena rekisteriin ilmoitettu poikavauva saa luvun 005. Tunnuksen neljäs numero tai kirjain on tarkastusosa, joka saadaan jakamalla tunnuksen 9-numeroinen luku (esimerkiksi 180562-154) 31:llä. Jakojäännöksestä voidaan taulukon avulla päätellä, tuleeko neljänneksi kirjain tai luku.

Henkilötunnus on varsin uusi keksintö. Sellainen piti kehitellä tietokoneaikaan siirryttäessä rekisteröintiä helpottamaan. Henkilötunnus, kuten oikea termi kuuluu, otettiin käyttöön 1.1.1971. Vuodesta 1965 oli ollut käytössä Kelan sosiaaliturvatunnus, joka laskettiin samoilla säännöillä.
http://www.vaestorekisterikeskus.fi/vrk/home.nsf/pages/2575C011A439C3ACC...

Kommentit (0)

Vastauksesi