Moikka!Paljon on puhuttu ruoan säilyttämisestä, siis lähinnä valmistetun...

Moikka!Paljon on puhuttu ruoan säilyttämisestä, siis lähinnä valmistetun...

Moikka!

Paljon on puhuttu ruoan säilyttämisestä, siis lähinnä valmistetun ruoan. Heti kylmään jne.

Itsellä käy usein niin, että kun ruoka on syöty, en halua kuumaa astiaa laittaa jääkaappiin, ja unohdankin sen siihen liedelle yöksi. Sama juttu toistuu seuraavana päivänä.

Ei ole vatsatauteja tai muitakaan ongelmia ollut. Puhutaan mikrobien kehityksestä ja nopeasta lisääntymisestä, ja sen myötä ruoan nopeasta pilaantumisesta.

Kautta aikojen on käytetty suolaa ja muita mausteita ruoan säilömiseen. Eikö tämä päde tavallisessa kotitaloudessa?

Vastaus

Olet saattanut välttyä ruokamyrkytykselta sen ansiosta, että luultavimmin kuumennat lämpimässä olleen ruoan ennen ruokailua. Ruoan kuumentaminen höyryävän kuumaksi tuhoaa haitalliset mikrobit, joskaan ei välttämättä mikrobien erittämiä toksiineja. Lämpimässä olleet ruoat eivät ilmeisesti ole ennättäneet pilaantua niin pitkälle, että niihin olisi kehittynyt toksiineja. Tavallisesti ruoassa käytetyillä suola- ja maustemäärillä tuskin on vaikutusta säilyvyyteen, suolasäilykkeissä suolaa on paljon enemmän.

Marttojen sivuston mukaan lämmintä ruokaa ei kannata laittaa suoraan jääkaappiin. Jääkaapin lämpötila nousee ja muiden tuotteiden turvallisuus heikkenee. Parasta kaiketi olisi, jos ruoat muistaisi laittaa jääkaappiin illalla ennen nukkumaanmenoa.

http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/ruokaa_turvallisesti/tarjoilu/

Kommentit (0)

Vastauksesi