Moikka!Nyt askarruttaa lymfahieronta.

Moikka!Nyt askarruttaa lymfahieronta.

Moikka!

Nyt askarruttaa lymfahieronta. Millä tavalla se toimenpiteenä eroaa tavallisesta hieronnasta, ja mitä ihmettä ne lymfanesteet ovat? Kenelle, ja minkälaisiin vaivohin tätä suositellaan?

Terveisin,
Maria

Vastaus

Lymfaattisella kudoksella tarkoitetaan ihmisen elimistön puolustusreaktioihin osallistuvaa imukudosta ja sitä on kaikkialla kehossa. Lymfakudoksessa tapahtuu puolustusmekanismeihin osallistuvien solujen aktivointia ja toiminnan organisointia. Luuydin ja kateenkorva (thymus) ovat ensisijaiset (primaariset) elimet, joissa keskeisten imusolujen eli lymfosyyttien erikoistumista tapahtuu. Niissä syntyneet imusolut siirtyvät verenkiertoon ja kerääntyvät perifeerisiin kudoksiin tai elimiin, joista tärkeimpiä ovat useat imusolmukkeet, perna ja limakalvoihin (hengitys-, ruoansulatus- ja urogenitaalialue) liittyvä imukudos. Perifeerisistä osista pieni osa syntyneestä kudosnesteestä siirtyy imusuonten pois kuljetettavaksi. Imusuonia on kehossa verkostona kuten verisuoniakin. Rakenteeltaan imusuonien seinämät muistuttavat verisuonten seinämiä, mutta ovat melko hataria. Niiden läpi pääsevät proteiinimolekyylit ja melko suuretkin kiinteät kappaleet. Imutiet päättyvät imusolmukkeisiin. Niistä suuremmat imutierungot laskevat vasempaan ja oikeaan solislaskimoon. Imusuonissa virtaavaa nestettä sanotaan imunesteeksi eli lymfaksi (lääk. lympha). Se muodostuu veriplasmasta peräisin olevasta kudosnesteestä, jota tihkuu hiusverisuonista solujen väliseen tilan. Lymfajärjestelmä on järjestelmä joka huolehtii tämän nesteen säätelystä ja näin ollen ylläpitää terveyttä.

Lymfaterapian (lymfahieronta) kehitti tanskalainen biologi Emil Vodder vaimoineen 1930-luvulla. Lymfahieronnalla voidaan vaikuttaa lymfavirtauksiin. Varsinaisesti kysymys ei ole puhtaasti hierontahoidosta, vaikka siinä käytetäänkin paljon samoja elementtejä kuin hierontahoidoissa on käytetty. Oleellista on kuitenkin varsin hellävarainen, rytmisesti lymfajärjestelmän mukaisesti kulkeva käsittely, joka alkaa aina päinvastoin kuin perifeerinen hieronta, sentraalisista imusolmukekäsittelyistä ja etenee rytmisesti pyrkien elvyttämään lymfajärjestelmän nestekiertoa. Lymfaterapian indikaationa on krooniset imunestejärjestelmän toimintahäiriöiden aiheuttamat turvotustilanteet, kuten esim. leikkausten ja sädehoidon jälkitiloista johtuva raajaturvotus, traumojen jälkeinen raajaturvotus, esim. säärimurtumaan tai nivelsairauksiin liittyvät turvotustilanteet ja erysipelaksen (ruusun) jälkitilat. Laskimoverenkiertoa voidaan elvyttää hierontaotteella silloin kun hierontaotteet myötäilevät laskimokiertoa.

Lymfaterapia perustuu vankasti koululääketieteeseen. Hoito edellyttää tarkkaa tietoa verenkiertojärjestelmän ja imusuoniston rakenteesta, elintoimintojen säätelystä sekä taudeista. Hoitoa suositellaan mm. leikkausten jälkeisten haavojen hoitoon, pehmytosa- ja urheiluvammoihin, fibromyalgiaan, Sjögrenin syndroomaan, sklerodermaan, nivelreumaan silloin kun ei ole tulehdusvaihetta, suonikohjuihin, palovammoihin ja iho-ongelmiin.
Ehdottomia esteitä ovat paha munuaisten toiminnan vajaus, akuutti tulehdus jossain kehon osassa, hoitamaton kilpirauhasen toimintahäiriö tai hoitamaton pahanlaatuinen kasvain. Lymfaterapian sopii myös terveille ihmisille ja sen sanotaan mm. kiihdyttävän kuona-aineiden poistumista kehosta, lisäävän energisyyttä ja virkistävän koko kehoa ja siten kohentavan yleistä terveydentilaa ja hyvinvointia. Lymfaterapian vaikutus on pystytty osoittamaan tieteellisessä tutkimuksissa ja lääkärin suosittelemista hoidoista on mahdollista saada Kela-korvausta.

Lymfahoidon oletettuja hyötyjä:

- kiihdyttää kuona-aineiden ja muiden terveydentilaa heikentävien aineiden
(esim. tupakka, alkoholi, jne.) poistumista kehosta
- kohentaa yleistä olotilaa
- vähentää ihon epäpuhtauksia
- passivoi kehosta viruksia, bakteereita, hiivaa ja sieni-infektioita
- auttaa päänsärkyihin ja migreeniin
- poistaa raskasmetalleja ja muita kehoon kertyneitä ei-toivottuja aineita
- parantaa ravintoaineiden imeytymistä kehoon
- lisää energisyyttä ja virkistää koko kehoa
- vähentää turvotusta raajoissa
- auttaa unettomuuteen/parantaa unen laatua
- parantaa/tasapainottaa kehon immuunijärjestelmää
- auttaa laihduttamisessa
- auttaa masennukseen, väsymykseen ja stressiin
- auttaa nivelvaivoihin (esim. reumatismi)
- ehkäisee sydän- ja verisuoniongelmia sekä virtsaelinten, maksan
ja munuaisten ongelmia
- tuo helpotusta suonikohjuihin
- tuo helpotusta kuukautiskipuihin
- lisää happipitoisuutta kehossa

Lähteitä:

http://www.kinesiopiste.fi/lymfa

http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Fysikaaliset_hoidot

http://www.lymfa.net/

http://www.verkkoklinikka.fi/?page=1571403&id=4282441

http://en.wikipedia.org/wiki/Manual_lymphatic_drainage

Anttila, Heidi:
Lymfaturvotuksen fysioterapia rintasyöpäpotilailla : vaikuttavuus, käytännöt ja kustannukset / Heidi Anttila, Anne Kärki, Ulla-Maija Rautakorpi ; asiantuntijaryhmä.
Helsinki : Stakes, 2007.

Reuma-lehti 1/2002

Kommentit (0)

Vastauksesi