Moikka!Mikähän mahtaa tietokoneessani olla vikana, kun joka kerta sitä...

Moikka!Mikähän mahtaa tietokoneessani olla vikana, kun joka kerta sitä...

Moikka!
Mikähän mahtaa tietokoneessani olla vikana, kun joka kerta sitä käynnistäessä tulee ilmoitukset "CMOS Battery Low", "CMOS Date and Time Not Set" ja kerran on tullut ilmoitus "CMOS Settings Wrong". Tietokoneen olen saanut menemään Windowsiin buuttaamalla koneen ja kun nämä ilmoitukset jälleen tulevat, olen mennyt CMOS-asetuksista muuttamaan päivämäärän ja kellonajan nykyhetkeen. Joka kerta kun koneen sammuttaa, se siis hukkaa aika-asetukset.

Luin netistä, että jollain oli ollut samankaltainen ongelma ja hän oli ostanut uuden patterin, mutta se ei ollut auttanut asiaa.
Sain tietokoneeni pari päivää sitten ja aiemmalla omistajalla se toimi aivan normaalisti.
Kiitokset jo etukäteen vastauksestanne!

Vastaus

Terve!

Näinhän se taitaa vaan olla, että tietokoneen emolevyn paristo on loppunut. Sen tarkoituksena on ylläpitää tietokoneen BIOS-asetuksia (siellä CMOSissa), muun muassa tietokoneen kelloa ja päivämäärää, kun kone ei ole päällä. Ilman toimivaa paristoa asetukset nollautuvat joka kerta kun kone sammutetaan, mutta koneen päällä ollessa ongelmia ei pitäisi tulla, kunhan laittaa käynnistyksessä kellonajan ja päivämäärän kohdalleen.

Tätä ongelmaa ei pitäisi esiintyä uusissa koneissa, mutta vanhemmissa koneissa se voi ilmaantua, jos huono tuuri käy.

Ongelma ratkeaa vaihtamalla emolevyllä oleva paristo, jos se suinkin on mahdollista. Helppoa se ei aina välttämättä ole (riippuen tietokoneen emolevystä), joten jos epäilee omia kykyjään ronklata tietokoneen sisuskaluja, kannattaa varmaan jättää homma kokeneemmalle kaverille tai kyseistä palvelua tarjoavan tietokoneliikkeen harteille.

Kommentit (0)

Vastauksesi