Moikka! Myydäänkö Suomessa suklaata, jossa ei (emulgointiin) käytetä lupiinia...

Moikka! Myydäänkö Suomessa suklaata, jossa ei (emulgointiin) käytetä lupiinia...

Moikka! Myydäänkö Suomessa suklaata, jossa ei (emulgointiin) käytetä lupiinia tai soijaa? Löytyykö tällaista suklaata yleensäkään ollenkaan, pitääkö itse omin kätösin kokkailla korviketta?

Vastaus

Avataan ensin termejä:

Emulgointiaineet ovat aineita, jotka tekevät mahdolliseksi tai säilyttävät tasaisen seoksen kahdesta tai useammasta toisiinsa sekoittumattomasta olomuodosta, kuten öljystä ja vedestä.

Suklaan valmistukseen käytetään mm. soijaa/ lupiinia. Kaikille ne eivät kuitenkaan sovi. Yleisimpiä ruoka-allergian aiheuittajia ovat juuri palkokasvit.
Maapähkinän lisäksi palkokasveihin kuuluu herneet, pavut, soija ja lupiini. Maapähkinä on tavallisimpia vaarallisten allergisten reaktioiden aiheuttajia.
Maapähkinää löytyy erilaisista välipalapatukoista ja muista välipalatuotteista. Myös maapähkinäjauhoa saattaa löytyä valmisruoista tai puolivalmisteista. Maapähkinäöljyssä voi olla allergiaa aiheuttavia proteiineja. Itämaisissa ruoissa käytetään usein maapähkinää (esim. satay-kastike).
Soijaa käytetään paljon elintarviketeollisuudessa mm. koostumuksenantajana, proteiinipitoisuuden lisääjänä ja emulgointiaineena (soijalesitiini E322). Soijalesitiinin proteiinipitoisuus on hyvin pieni ja se sopii useille soija-allergisille.
Soijaa on mm. valmisruoissa, lihatuotteissa, makkaroissa, suklaassa, jäätelössä, sinapissa, maustekastikkeissa ja aamiaisviljavalmisteissa. Soijajauhoa voidaan käyttää myös leivissä, leivonnaisissa ja kekseissä. Myös kasvissyöjät käyttävät lihan tilalla proteiinipitoista soijaa. Soijasta tehdään myös soijajuomia ja -rouheita. On olemassa lehmänmaitoallergisille tarkoitettuja soijapohjaisia valmisteita korvaamaan tavallisia äidinmaidonkorvikkeita. Myös soijapohjaisia kliinisiä täydennysravintovalmisteita ja laihdutusvalmisteita on markkinoilla.
Lupiini on sukua maapähkinälle ja aiheuttaa oireita noin puolelle maapähkinäallergisista. Lupiinia lisätään jauhoihin sen ravitsemuksellisen laadun ja leivontaa parantavien ominaisuuksien takia etenkin Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Täältä keskustelupalstalta löydät vastauksia, mistä löytyy soijatonta/lupiinitonta suklaata:
(Ruohonjuuri, Stockmann).

http://keskustelu.suomi24.fi/node/1413119

Jos suklaa kiinnostaa enemmänkin, tiesitkö että on olemassa myös suklaayhdistys:
http://www.suklaayhdistys.com/index.php

Lähteet: Evira( Elintarviketurvallisuusvirasto), Suomi.24.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi