Moikka!

Moikka!

Moikka! Sain hiljattain uudet lasit ja menin heti samana iltana "tihrustelemaan" yhdessä vaimoni ja hänen ystävänsä kanssa komeaa tähtitaivasta takapihalle. Omalta kohdaltani tähtitaivas olikin upea ilmestys verrattuna edellisiin laseihin. Vaimoni, jolla oli lähes tulkoon sama likinäköisyys (-3) ja sylinteriäkin oli lähes saman verran kuin minulla, kävi pari vuotta sitten korjauttamassa näkönsä laserleikkauksella ja siinä katsellessamme tähtiä aloimme vertaliemaan omia näöntarkkuuksiamme. Myös hänen ystävänsä osallistui mittaamaan omaa näöntarkkuuttaan, koska kertoi sen olevan täydellinen, tai ainakin hänelle oli niin väitetty. Kävikin ilmi, että vaimoni näki vieläkin tarkemmin ja paremmin himmeämpiä tähtiä ja tähtirykelmistä erotti selvemmin tähtiä, kuin minä, jolla oli uudet lasit..puhdistin linssitkin monta kertaa.... Vaimoni ystävä näki jokseenkin samat asiat kuin vaimoni, mutta kuitenkin selvästi minua paremmin. Tämä ihmetyttää minua suunnattomasti... Osaatteko sanoa miksi silmien laserlerikkauksella savutetaan (tai voidaan saavuttaa) parempi näöntarkkuus, kuin mitä silmälaseilla voi saavuttaa. Tai paremmin ehkä toisin sanoen, miksei likinäköinen saa sellaisia silmälaseja ja näöntarkkuutta, joka olisi vertailukelpoinen täydellisen näöntarkkuuden omaavilla. Pitäisikö palauttaa mokomat rillit takaisin kauppaan ja vaatia parempia tilalle.

Vastaus

Pahoittelen vastauksen viipymistä.
Kysyin asiaa läheisestä optikkoliikkeestä. Sieltä vastattiin kysymykseen seuraavasti:

"Voisin varmuudella vastata, että kyseessä ei ole laserleikkauksella parannettu näkö vaan täysin yksilöllinen ominaisuus, erotuskyky.

Näköjärjestelmämme eivät ole koskaan täysin identtiset, vaikka silmälasivoimakkuudet olisivatkin samanlaiset. Uskoisin, että kysyjän näkö on korjattu niin hyväksi uusilla, ajantasaisilla laseilla, kuin se vain hänen näkökyvylleen on mahdollista. Näöntarkkuus, eli visus, kuvastaa sitä, kuinka hyvin ihminen pystyy erottamaan kaukana olevia kohteita toisistaan. Tässä pitäisikin siis vertailla näitä visus-arvoja, jotka meillä jokaisella ovat yksilölliset. Luultavastikin kyse on vain siitä, että kysyjän vaimolla ja ystävällä tämä silmän erotuskyky on parempi, kuin kysyjän. Näköjärjestelmämme on hyvin monimutkainen systeemi, jolloin vaikutus voi olla myös monien tekijöiden summa. Mikäli näöntarkkuudet olisivat samat, eroavaisuutta voivat tuoda vielä henkilöiden yksilölliset erot kontrastien ja värien havaitsemisessa, sekä pimeänäössä. Vaikutusta voi olla myös ihan silläkin, miten asioita on oppinut kokemaan ja näkemään.

Tietystikin silmälasien istuvuus, linssien pinnoitteet, ohennus, optiikka, kaarevuus, ym. vaikuttavat osaltaan siihen, miten katsottu kohde kuvautuu verkkokalvolle, mutta että se täysin yksistään vaikuttaisi näin paljon, ei ole mielestäni kovinkaan todennäköistä. Ja varsinkin kun kysyjä kertoi näkevänsä paremmin kuin edellisillä laseilla, uskoisin, että niissä asiat ovat kunnossa.

Hyvänä vertauksena voisikin olla se, että vaikka meille kaikille laitettaisiin yhtä hyvät juoksukengät jalkaan, emme kuitenkaan pysytyisi juoksemaan yhtä nopeasti."

Kommentit (0)

Vastauksesi