Moi, jos on sekä Suomen että Venäjän kansalainen nuori mies eikä ole käynyt...

Moi, jos on sekä Suomen että Venäjän kansalainen nuori mies eikä ole käynyt...

Moi, jos on sekä Suomen että Venäjän kansalainen nuori mies eikä ole käynyt armeijaa kummassakaan maassa, niin voiko joutua Venäjän armeijaan jos esim. matkustaa sinne? Siis pitääkö olla armeija käyty jommassa kummassa maassa vai joutuuko sen käymään molemmissa maissa?

Vastaus

Moi! Saat kaksiosaisen vastauksen. Selvittelin itse suomalaista käytäntöä ja Venäjältä muuttanut työtoverini etsi tietoa sikäläisistä määräyksistä.

Jokainen mies on Suomessa asevelvollinen. Varusmiespalvelus suoritetaan tavallisesti 19–20-vuotiaana. Erikoistapauksissa
palvelukseen astutaan 18 ja 29 ikävuosien välillä. Suomen kansalaisuuden saanut ulkomaan kansalainen, joka on entisessä kotimaassaan käynyt armeijan (kokonaan tai vähintään 4 kk), voidaan hakemuksesta vapauttaa varusmiespalveluksesta Suomessa rauhan aikana. Näin kertoo Varusmies 2008, opas varusmiespalvelukseen valmistuvalle: http://www.mil.fi/perustietoa/julkaisut/varusmies_08_su.pdf.

Huom! Yllä on vain pääperiaate yksinkertaisesti ilmaistuna. Virallinen muotoilu ja lisätietoa monikansalaisen varusmiespalveluksesta löytyy Varusmies 2008 -oppaan sivulta 16. Käy katsomassa! - Opas on osa Puolustusvoimien sivustoa, joka tarjoaa monenlaista tietoa. Linkki Puolustusvoimien sivuston etusivulle: http://www.mil.fi.

Sitten Venäjän määräyksistä. Voimassa oleva Venäjän Federaatiolaki ”O voinskoi objazannosti i voennoi sluzbe” http://www.consultant.ru/popular/military/32_4.html#p470
määrittelee: Razdel IV, staja 23, punkt 1 ot prizyva na voennuju sluzbu osvobozdajutsja grazdane: g) prosedsije voennuju sluzbu v drugom gosudarstve.

Suosittelen, että tutustut tarkemmin yllämainittuun lakiin ja varmuuden vuoksi käyt Venäjän Federaation suurlähetystössä konsulin luona. Myös joku sukulaisesi voi käydä ottamassa selvää asiastasi. Määräysten tulkinta riippuu nuoren miehen henkilökohtaisesta tilanteesta. Venäjän Federaation suurlähetystön verkkosivut: http://www.rusembassy.fi.

Kommentit (0)

Vastauksesi