Moi, hauska tämä YouTuben pätkä, jossa Bill Clinton ja Boris Jeltsin menettävät...

Moi, hauska tämä YouTuben pätkä, jossa Bill Clinton ja Boris Jeltsin menettävät...

Moi,
hauska tämä YouTuben pätkä, jossa Bill Clinton ja Boris Jeltsin menettävät pokkansa lehdistötilaisuudessa, varsinkin Clinton. Jeltsinistä ei tiedä, tiesikö hän mistä oli kyse, tai edes tiesikö hän missä oli. Jeltsin tulkin mukaan sanoi siihen suuntaan 'This time you're the disaster' tai silleen, mutta Clintonilla tuntui olevan hauskaa alusta pitäen. Mikähän tämän tilaisuuden aihe tai sananvaihto oli ennen ja jälkeen tämän pätkän? Olisi hienoa, jos superjohtajien kohtaamisissa nähtäisi useammin rentoa meininkiä. Olisi muuutama maailmansota jäänyt käymättä... tai sitten ei.

Vastaus

Pahoittelut vastauksen viipymisestä!

Niin, jos presidenteillä voi olla noin hauskaa keskenään, maailmanpolitiikka olisi arvatenkin sopuisampaa – tai sitten ei. Clintonin nauru ei kenties ollut niin vapautunutta kuin minkä vaikutelman videosta saa.

Tapahtumaa kuvaavassa nettijutussa http://www.swamppolitics.com/news/politics/blog/2007/04/the_clintonyelts... (Chicago Tribune -lehden Washingtonin-blogi) kerrotaan Strobe Talbottin, Clintonin Venäjän-asioiden neuvonantajan, versio tapahtumista.

Ennen You Tubessakin nähtyä lehdistötilaisuutta Clinton ja Jeltsin kävivät neuvottelua Bosnian jaosta, mutta asiasta oli syviä erimielisyyksiä. Ilmapiiri oli kireä. Lisäksi Jeltsin oli nauttinut lounaalla lähes pullollisen viiniä sekä jälkiruoan yhteydessä konjakkia.

Lehdistötilaisuus ei alkanut suotuisissa merkeissä. Jeltsin kävi suoraan hyökkäykseen lehdistöä vastaan, jonka hän väitti mustamaalanneen neuvottelujen tuloksen jo etukäteen. ”Ensimmäistä kertaa voin sanoa teidän olevan katastrofi”, hän jyrisi.

Hetken tauon jälkeen Clinton alkoi nauraa. ”Meniköhän tuo nyt oikeaan osoitteeseen”, hän sanoi viitaten lehdistöön. Clinton jatkoi nauramistaan ja lopulta Jeltsin yhtyi nauruun.

Talbott sanoo Clintonin naurun olleen liian remakka ollakseen uskottava. Hänen mielestään Clinton yritti pelastaa päihtyneen Jeltsinin: Jos kaksi presidenttiä pelleilee, ei ehkä huomaa niin selvästi, kumpi on juonut itsensä todelliseksi pelleksi.

Clinton suhtautui myötämielisesti Jeltsiniin eikä tuominnut tämän alkoholinkäyttöä. Clinton piti Jeltsiniä hyvänä ihmisenä, jolla oli kotimaassaan paljon ongelmia ratkaistavanaan. Hänen sanojensa mukaan Jeltsin humalassa oli yhteistyökumppanina paljon parempi vaihtoehto kuin suurin osa muista presidenttikandidaateista selvinpäin.

Kommentit (0)

Vastauksesi