Mitten on mahdollista, että Suomessa myytiin 1950- luvulla ilman reseptiä apteekeissa huumetta.

Mitten on mahdollista, että Suomessa myytiin 1950- luvulla ilman reseptiä apteekeissa huumetta.

Kerroitte, että pervitin on voimakasta riippuvuutta aiheuttava huume. 1950-luvulla apteekeissa myytiin  vapaasti ilman reseptiä pervitin nimistä särkylääkettä. Joidenkin tietojen mukaan tämä särkylääke ei sisältänyt  huumetta vaan ainoastaan kofeiinia ja aspiriinia. Mikä on totuus?

4 vastausta

Käsitykset terveydenhoidollisista asioista vaihtelevat eri aikakausina. Sota-aikana muun muassa heroiinia käytettiin armeijassa yskänlääkkeenä ja pervitiiniä jaettiin hyökkäykseen lähteville joukoille. Jälkiä tästä näkyi Suomen apteekeissa ainakin vielä 1960-luvun alkuun saakka, palvelivathan apteekit mm. sotainvalidejakin. Väite kofeiinista ja aspiriinista kuullostaa todellisuuden kaunistelulta, mutta on tietysti sekin mahdollista, että valmistajat vähensivät aineen pitoisuuksia sodan päätyttyä.

Kommentit (0)
05.06.201318:28
25720
22

Atte Oksanen kirjoittaa artikkelissaan "Kenraalit vauhdissa ja sotilaat sammuksissa - sotaa huumeissa ja humalassa" (sisältyy teokseen Ruma sota. Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia, 2008) sodanajan metamfetamiini-Pervitinin ja sodanjälkeisen käsikauppa-Pervitinin olennaisesta erosta yksiselitteisellä tavalla:

"Suomenkin armeijassa on todennäköisesti ollut erilaisia sekakäyttäjiä, jotka käyttivät rinnan heroiinitabletteja, Pervitiniä, unilääkkeitä ja alkoholia. Esimerkiksi Pervitinillä oli vielä sodan jälkeen niin hyvä maine, että suomalainen läähetehdas toi markkinoille SAMANNIMISEN FLUNSSALÄÄKKEEN, JOKA EI TOSIN SISÄLTÄNYT AMFETAMIINIA."

Kohdassa oleva lähdeviite osoittaa historiantutkija Tapio Onnelan tekstiin samaisen henkilön toimittamassa teoksessa Pyhä huumesota. Huumepolitiikan pelkoja ja utopioita (2001).

Kommentit (0)
09.05.202016:13
30341
13

Viittaan viereiseen kysymykseen - Pharmacalin taholta on haastattelussa kerrottu, että myöhemmässä versiossa on ollut kofeiinia ja aspiriinia - ei enää amfetamiinia. Mitä sitten olivat vanhat kaukopartiomiehetkin valitussoitoissaan ihmetelleet, kun ei aine enää "tehonnut".

 

Kommentit (0)
05.06.201316:11
87078
12

Jos nyt ohitetaan pervitiinin ainesosien juupas-eipäs-väittely ja vastataan otsikon kysymykseen:

Eri aikoina on erilaiset käsitykset siitä mikä on huume ja mikä ei. Esimerkiksi 1920-30 luvuilla morfiini oli Suomessa vapaasti apteekista ostettavissa ilman reseptiä. Sitä ei silloin pidetty sen kummempana kuin parasetamolia nykyisin. Tiedon ja kokemuksen lisääntyessä syntyy rajoituksia, jos haitat ovat suuremmat kuin hyödyt.

Saahan meillä ilman reseptiä, eikä tarvitse edes apteekkiin mennä, tupakkaa ja alkoholia, jotka molemmat ovat huumeita ja ainakin tupakka riippuvuutta aiheuttava . Ovatpa jopa vaarallisempia kuin eräät kielletyt "oikeat huumeet".

On jopa sanottu, että jos kahvi tuotaisiin nyt markkinoille (uutena tuotteena), niin se tuskin läpäisi elintarvikkeiden vaatimuksia, riippuvuutta aiheuttava huume kun sekin on.

Eli siis 1950-luvulla Pervitiiniä ei pidetty vaarallisena eikä nähty tarpeellisena rajoittaa sen saatavuutta reseptillä.

Kommentit (0)

Vastauksesi