Mitkä ovat struumaa aiheuttavia aineita?

Mitkä ovat struumaa aiheuttavia aineita?

Eli goitrogeenisiä.

Vastaus

Struumalla tarkoitetaan suurentunutta kilpirauhasta. Merkittävin struuman aiheuttaja on liian vähäinen jodin määrä ravinnossa. Goitrogeeninen tarkoittaa struumaa aiheuttavaa ilmiötä. Goitrogeenit ovat mahdollisesti haitallisia kilpirauhasen toiminnalle. Lähteiden mukaan on hyvä välttää niin sanottujen goitrogeenisten ruokien liiallista syöntiä.

Kirjassa Parantava ruoka: tietoa ravitsemuksesta, vitaliteetistä ja terveydestä (Somppi, T. & Somppi, J. 2016) mainitaan goitrogeenisinä ruoka-aineina kaikki ristikukkaisten heimoon kuuluvat kasvit. Näitä ovat kaikki kaalit ja sinappikasvit, kuten rypsi, rapsi ja camelina. Myös maissi, lanttu, nauris, piparjuuri, retikka, punajuuri, pavut, herne ja vesikrassi ovat kilpirauhasen toimintaa hidastavia aineita. Myös kelta-, valko- ja mustasinappi, kaikki herneet, pavut, sinimailanen, maniokki ja maapähkinät kypsentämättöminä. Monet näistä menettävät goitrogeeniset ominaisuutensa kuumennettuna. Soija ei menetä goitrogeenisiä ominaisuuksiaan kuumennettuna eikä muutenkaan prosessoituna.

Christer Sundqvist toteaa kirjassaan Kilpirauhaspotilaan ravinto (Suomen kilpirauhasliitto, 2006) että goitrogeenisiä ravintoaineita on hyvin vähän tutkittu tieteellisesti. Nykykäsityksen mukaan yksittäiset ravintoaineet eivät normaaleina annoksina horjuta suuntaan eikä toiseen. Monet lääkkeet, fluori, estrogeenit, kalsium, tupakointi ja ylipaino haittaavat myös kilpirauhasen toimintaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi