Mitkä ovat rintalihasten vastavaikuttajalihaksia ja kuinka niitä olisi paras...

Mitkä ovat rintalihasten vastavaikuttajalihaksia ja kuinka niitä olisi paras...

Mitkä ovat rintalihasten vastavaikuttajalihaksia ja kuinka niitä olisi paras treenata?
Entä rintalihaksia?

Vastaus

Nyt vastaukseen on suhtauduttava sillä varauksella, ettei tämä iGS-täti ole mikään anatomian (tai kuntosaliharjoittelun) asiantuntija. Lähteistäkään kun en onnistunut jäljittämään ihan yksiselitteistä tai täsmällistä tietoa. Mutta näillä mennään:

Iso rintalihas (musculus pectoralis major) lähtee solisluusta, rintalastasta ja kylkiluista ja saapuu olkaluun yläosaan. Selvästi rinnassa näkyvä kimpale vaikuttaa olkanivelen liikeratoihin; sen erityisenä tehtävänä kättä vartaloa kohti (ja vartalon eteen) ja kiertää olkavartta sisäänpäin. Tällaisessa liikkeessä sen vastavoima lähtisi ilmeisesti hartialihaksesta (musculus deltoideus), joka antaa olalle pyöreän muodon. Hartialihas alkaa lapaluusta ja solisluusta ja kiinnittyy olkaluuhun. Omalta osaltaan se toimii käden loitontajana.

Isomman lihaksen alle piiloutuva pieni rintalihas (musculus pectoralis minor) taas liikuttaa lapaluuta, avustaa olkapäitten siirtelyä eteen ja taakse. Tuon liikkeen täsmällinen vastavaikuttaja on epäkäslihas (musculus trapezius), joka iso ja pinnallinen selkäpuolen lihas. Se lähtee jo kallon pohjukasta sekä selkärangan ylemmistä nikamista ja jatkaa lapaluuhun ja solisluuhun. Sitä käytetään, kun kierretään ja vedetään sisään lapaa. Erityisesti se ankkuroi lapaluuta paikoilleen ja muutenkin tukee lavan liikeratoja silloin, kun yläraajoja heilutellaan olkapäiden tasoa korkeammalle. Epäkkään alta syvemmältä löytyvät pieni ja iso suunnikaslihas (musculus rhomboideus minor ja major), jotka nekin lähentävät lapoja.

Suuripiirteisesti sanottuna rintalihasten vastavaikuttajia ovat yläselän lihakset. Ja todellisuudessahan vain harvat liikkeet periytyvät yhden ainoan lihaksen supistumisesta tai rentoutumisesta. Tyypillisesti kokonaiset lihasryhmät tekevät täsmälleen tietyn määrän liikettä tiettyyn suuntaan.

Lihasten tarkka anatomia latinalaisilla nimillään:
http://www.rci.rutgers.edu/~uzwiak/AnatPhys/APFallLect15.html
http://virtual.yosemite.cc.ca.us/rdroual/Lecture%20Notes/Unit%203/muscle...

Treenausta varten voit tutkia tarkemmin tätä kirjaa:

Delavier, Frédérick: Lihaskuntoharjoittelun perusteet (VK-kustannus, cop. 2006 tai 2009)
http://www.helmet.fi/record=b1792927~S9*fin
http://www.helmet.fi/record=b1904561~S9*fin

Löydät eri kehon osille täsmäharjoituksia, havainnollisesti esitettynä ja tarkoilla anatomisilla piirroksilla höystettynä. Tämmöistäkin:

Rintalihaksiin saat ytyä penkkipunnerruksilla, etunojapunnerruksilla, dipillä, ns. päänylivedoilla, maaten tehdyillä vipunostoilla… Yläselkää kurittavat leuanveto vastaotteella, kulmasoudut, pystysoutu ja alataljasoutu, maastaveto sekä olkapäiden nostot. Erityisesti hartioita, mutta samalla myös yläselkää rasittavia hikoiluja ovat esimerkiksi vipunostot sivuille (kulmassa ja käsipainoilla), taka pec deck (myös ylätaljassa) ja pystysoutu.

Ohjeita ja demonstraatioita voit aivan hyvin myös googlata. Ja aina kannattaa konsultoida personal traineria tai muuta harjoittelun asiantuntijaa.

Muut lähteet:
Parker, Steve: Ihmiskeho: ensyklopedia (Readme.fi, cop. 2010)
http://www.helmet.fi/record=b1964623~S9*fin
Vierimaa, Heidi: Keho: anatomia ja fysiologia
http://www.helmet.fi/record=b1942353~S9*fin
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/448397/pectoralis-muscle
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/603398/trapezius-muscle
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4k%C3%A4slihas
http://www.pakkotoisto.com/treeni/36239-olkapaeiden-ryhti/
http://www.aikakaus.fi/al_koulussa/artikkelipankki/juoksija.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi