Mitkä ovat olleet Helsingin Kalastatorpan hienoimmat juhlat kautta aikain...

Mitkä ovat olleet Helsingin Kalastatorpan hienoimmat juhlat kautta aikain...

Mitkä ovat olleet Helsingin Kalastatorpan hienoimmat juhlat kautta aikain, vaikka viisi kärjessä? Olemme itse menossa viikon päästä hienoihin juhliin ko. paikkaan ja kiinnostaa kuulla josko vaikka itse Mannerheim tai Veikko Vennamo olisi juhlinut ko.paikassa.

Vastaus

Kysyimme asiaa Kalastajatorpalta ja saimme seuraavanlaisen vastauksen:

Kiitos mielenkiinnosta Kalastajatorppaa kohtaan.
Juhlathan ovat aina yhtä hienoja, ja vieraathan ne sen lopullisesti tekevät! Eli vaikeata on laittaa juhlia paremmuusjärjestykseen. Tervetuloa vieraaksemme!

Munkkiniemen ylpeys täyttää 70 vuotta.
Kalastajatorpalla ovat vierailleet niin Palestiinan johtaja Jasser Arafat kuin Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonkin.

Kalastajatorppa on Suomen hotellien aatelisrouva, jolla on ainutlaatuinen historia. Tänä vuonna Kalastajatorpan symbolien Pyöreän Salin ja Siirtomaasalin valmistumisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta.

”Hilton Helsinki Kalastajatorppa on tänä päivänä moderni hotelli, joka täyttää kansainvälisen huippuketjun standardit. Olemme kuitenkin erittäin ylpeitä juuristamme ja vaalimme historiaamme sekä vanhoja arvoja”, sanoo Kalastajatorpan hotellinjohtaja Jouni Kaivola.

Harva tietää esimerkiksi, että hotellin vanhimmassa siivessä, Vanhassa Torpassa, näkyy taitelija Tove Janssonin kädenjälki, sillä hän avusti opiskeluaikanaan ravintolan katto-ornamenttien maalaustöissä taiteilija Hjalmar Hagelstamia.

”Ja onhan jo sijaintimme keskellä lähes kansallisromanttista maisemaa, johon kuuluvat meri, kalliot, koivut ja männyt”, Kaivola muistuttaa.

Hotellin perinteikäs Pyöreä Sali, on myös säilytetty alkuperäisessä asussaan. Siellä on sisutuksena huonekaluliike Askon salia varten suunnittelemat alkuperäiset tuolit ja kahdeksan metriä korkeaa tilaa valaisee valtava metallinen kattokruunu. Museoviraston suojelema on myös Siirtomaasali, joka on saanut nimensä 1700-luvun Pohjois-Amerikan siirtomaatyylisestä koko seinän peittävästä taulusta, joka esittää etelävaltioiden elämää vuosisadan aikana.

”Monella helsinkiläisellä on lämmin suhde Kalastajatorppaan, sillä meillä järjestetään runsaasti perinteikkäitä tilaisuuksia, kuten vappu- ja joululounaita sekä esimerkiksi uusien ylioppilaiden juhlaillallisia”, Kaivola jatkaa.

Vanhasta torpasta huippuhotelliksi

Kalastajatorppa ristittiin samalla paikalla sijainneen Munkkiniemen kartanolle kuuluneen torpan mukaan. Torppa muutettiin kahvilaksi 1915 ilahduttamaan Munkkiniemessä ulkoilevia kaupunkilaisia. Reilu kaksikymmentä vuotta myöhemmin Fazer Konditoria rakennutti torpan tilalle ravintolan. Nykyisin Vanhaksi Torpaksi kutsuttava rakennus on Kalastajatorpan vanhin osa.

Kun Helsinki valittiin vuoden 1940 olympialaisten pitopaikaksi, ravintolaa laajennettiin täyttämään kansainväliset mitat. Pyöreä Sali ja Siirtomaasali valmistuivat 1939. Sota kuitenkin siirsi olympialaiset ja Kalastajatorpasta tehtiin sotasairaala. Ravintolan eteisestä toimi leikkaussalina, sillä sen marmorilattia oli helppo pitää puhtaana.

Ensimmäinen hotellirakennus valmistui vuonna 1969 ja uudempi juuri ennen Helsingin ETYK-huippukokousta 1975. Kalastajatorppa muistetaankin historiallisista puutarhajuhlistaan, joihin kerääntyivät yli 30 valtion johtajat. Paikalla kuuluisaa Helsingin henkeä puhaltamassa olivat muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev. Vuosien varrella Kalastajatorppa sai isännöidä lukuisia muitakin huipputason tapahtumia.

Kun hotelliala alkoi vuosituhannen lopulla ketjuuntua, kiinnostui kansainvälinen huippuhotellien Hilton-ketju Munkkiniemen vanhasta rouvasta. Vaikka Kalastajatorpasta tuli osa ulkomaista ketjua helmikuussa 2004, ”Fiskis” säilyy perusluonteeltaan suomalaisena ja Helsingin ylpeytenä.

Lähde:
Kaija Hackzell: Rakas Vanha Munkkiniemi. Helsingin Sanomat Oy 2001.

Kommentit (0)

Vastauksesi