Mitkä ovat kylvöheinät vai kelpaako kotieläimille mitkä tahansa heinät?

Mitkä ovat kylvöheinät vai kelpaako kotieläimille mitkä tahansa heinät?

Vastaus

Kylvöheinä on sitä nykyään tavallista karjanrehuna käytettävää kuivaheinää. Heinää viljellään pelloilla valmiista siemenseoksista. Pääosin viljeltynä heinäkasvina käytetään timoteitä, aiemmin myös nurmipuntarpäätä.

Heinän peltoviljely alkoi Suomessa 1800-luvun lopun vuosina. Sitä ennen heinät karjan ja hevosten tarpeisiin kerättiin perinteisesti luonnonniityiltä, ahomailta ja kosteikkojen liepeiltä. Peltoviljelyn myötä yleistyivät myös heinäseipäät heinän kuivatustapana 1900-luvun alusta lähtien.

Kylvöheinä lienee kotieläimille tutuinta rehua, mutta mikseivät ne söisi myös luonnonheinää jos sitä tarjoaisi.

Kommentit (1)
Toden totta luonnonvaraiset heinät kelpaavat tuotantoeläimille. Niitähän niiden kantam... Toden totta luonnonvaraiset heinät kelpaavat tuotantoeläimille. Niitähän niiden kantamuodotkin söivät ja taänä päivänä villit sukulaiset, kuten hirvet. Myös siat pitävät heinästä yms. Timotein lisäksi voi siemenseoksessa olla esim nurminataa. On myös yksivuotisia nurmikasveja, kuten raiheinä. Siemenseoksissa on usein myös palkokasveihin kuuluvia apila-lajeja, jotka sitovat - oikeastaan niiden symbioottimikrobit juuristossa - sitovat ilman typpeä vähentäen lannoituksen tarvetta. Kasvissyöjät syövät halukkaasti mitä moninaisimpia kasvilajeja. Myös ns. rikkaruohoja. Ennen tehtiin varsinkin lampaille myös ns. kerppuja: vitsaksella sidottiin vehreitä lehtipuun versoja ja oksia nipuiksi, ikäänkui suuri vasta. Näitä lehdeksiä on annettu näihin astikin terveysrehuna - hätätilassa vaikka käytetty vihta. Se kun saattaa maittavuudellaan herättää sairaan eläimen ruokahalun.
15.3.2019 17:18 Eero Tuominen 1653

Vastauksesi