Mitkä muutamat asiat ovat aivojen optimaaliselle toiminnalle tärkeimmät?

Mitkä muutamat asiat ovat aivojen optimaaliselle toiminnalle tärkeimmät?

Miten siis voi parhaiten huolehtia siitä, että oma aivotoiminta on tehokasta?

Vastaus

Aivoliiton sivuilla kehotetaan huolehtimaan aivojen terveydestä mm. näin:

Käytä alkoholia harkiten ja jos tupakoit, vähennä tai lopeta. Muista myös hyvä uni, sen merkitys aivoille on elintärkeä.

Aivot ovat riippuvaisia siitä mitä pistämme suuhun, koska aivojen kaikki rakennusaineet ovat peräisin ravinnosta. Tämän vuoksi ravinnon tulisi vastata varhaislapsuudesta saakka aivojen tarpeita.

Aivot, mieli ja keho toimivat kokonaisuutena. Kun huolehtii aivojen terveydestä, huolehtii myös mielen ja kehon hyvinvoinnista. Sama toimii myös toisinpäin, liikuttamalla kehoamme huollamme myös aivojamme.

Riittävä lepo on aivoterveyden kannalta erittäin tärkeää ja aivoja pitääkin suojella liian kiivaalta tahdilta. Harrastukset, mielekäs toiminta sekä onnistumiset ja oppimiset tekevät hyvää aivoille. Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen lisäävät mielen ja aivojen hyvinvointia.

Kirjallisuutta aivojen hyvinvoinnista ja tehokkaasta käytöstä löydät kirjastosta. Tässä muutama vinkki:

Aivot : käyttäjän käsikirja / [Matthew MacDonald] , WSOYpro : Docendo, 2009 ISBN 978-951-0-35535-0 nid.

Pidä aivosi kunnossa / Timo Erkinjuntti, Marja Hietanen, Miia Kivipelto, Timo Sandberg, Maarit Huovinen, WSOY, 2009 ISBN 978-951-0-28135-2 nid.

Treenaa muistiasi: vinkkejä ja harjoituksia muistin tehostamiseen Reijo A. Kauppila, PS-kustannus, 2015 ISBN 978-952-451-657-0 nid.

Lisää kirjallisuutta voit etsiä HelMet-verkkokirjastosta hakusanoilla "aivot toiminta".

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi