Mitkä kaikki eläimet kykenevät hymyilemään?

Mitkä kaikki eläimet kykenevät hymyilemään?

Yleisen käsityksen mukaan ihminen on ainoa, mutta olen nähnyt iloisten ja hyvätuulisten eläinten kuten vaikkapa kissojren "hymyilevän" tai ainakin tekevään kasvoillaan vastaavanlaisen ilmeen ilmaisten tyytyväisyyttä. Siksi pohdin tätä kysymystä.

Vastaus

Kun meillä on käsitys ihmisten ilmeistä, saatamme tulkita samanlaisia tunteita paljastavia ilmeitä myös eläinten kasvoilta. Vai pitäisikö ennemmin puhua kuonosta tai turvasta? Esimerkiksi delfiini saattaa joidenkin mielestä näyttää alituiseen hymyilevältä. Koirien ja kissojenkaan "hymystä" ei liene vakuuttavaa näyttöä.

Koira on kyllä kesytetty kotieläimeksi jo kauan sitten ja laji on ilmeisesti oppinut tarkkailemaan ja aistimaan isäntänsä tunteita. Jollakin tasolla se kykenee myös reagoimaan niihin. Hyvää oloa ja turvallisuuden tunteita kotieläimet ainakin pystynevät kokemaan. 

Joidenkin eläinten kykyä nauraa ja hymyillä on yritetty tutkia. Lähinnä simpansseilla on havaittu varmimmin hymyksi tai nauruksi tulkittavia ilmeitä. Ehkä hiukan yllättäen myös rottien on todettu päästävän joskus riemusta kertovia ääniä.

Kommentit (0)

Vastauksesi