mitkä eläinlajit yhdistetään kuolemaan Suomessa ja muualla maailmassa?

mitkä eläinlajit yhdistetään kuolemaan Suomessa ja muualla maailmassa?

mitkä eläinlajit yhdistetään kuolemaan Suomessa ja muualla maailmassa? etsin siis sellaisia eläimiä ja lintuja joiden uskotaan enteilevän kuolemaa tai voivan kulkea elävien ja kuolleiden maailman välillä. Tiedän että monet yöeläimet ja linnuista esim. käki ja pöllöt yhdistetään yleensä kuolemaan, ja haluaisin siis kuulla muutkin kuin vain ilmeisimmät vastaukset. kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Vastaus

Hei, kysymyksesi on hyvin laaja, mutta yritämme vastata kykymme mukaan. Aiheesta löytyy tietoa useista eri kirjoista ja asiaa voi tiedustella myös eri yhdistyksiltä tai seuroilta, jotka ovat perehtyneet mytologioihin tai muuten luontoon ja uskomuksiin. Yksi hyvin oleellinen tiedonlähde meille on ollut Suomen Kansanrunousarkisto, jonne myös lähetimme kysymyksenne. Heidän vastauksessaan tuli ilmi, että heidän arkistoistaan löytyy varmaankin todistusaineistoa mistä tahansa eläimestä liittyen kuolemaan. Kuitenkin he osasivat ehdottaa seuraavia teoksia, joista kaksi ensimmäistä eivät valitettavasti ole kylläkään lainattavissa Helmet–kirjastoista.

-Lehikoinen, Heikki : Siviä sikanen
-Järvinen, Irma-Riitta : Pieni lintukirja

-Eläin ihmisen mielenmaisemassa
-Järvinen, Antero : Ihmiset ja eläimet. ”Humanistin eläinkirja”
-Siikala, Anna-Leena : Suomalainen samanismi (sivu 258 asiaa käärmeestä)
-Virtanen, Leea : Suomalainen kansanperinne (sivu 242 asiaa enteistä)
-Virtanen, Leea : Nykymagian käsikirja
-Pickering, Fan : Eläimet luonnossa ja myyteissä
-Schmid, Ulrich : Rohkea kuin leijona : tosiasioita ja uskomuksia eläimistä ja kas-veista

IGS:sta on myös ennen kysytty hieman samankaltaisia kysymyksiä liittyen eläimiin ja kuole-maan. Löydät arkistohausta myös itse nämä vastaukset käyttämällä hakusanaa ”uskomuks*”.
(http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx)

Lainauksia IGS:n arkistosta:

*****
Leea Virtasen mukaan mikä tahansa eläin voi saada enteellisen merkityksen, jos se ilmestyy yhtäkkiä näkyviin, epätavallisessa paikassa, kuten metsän eläimet tullessaan asumuksen lähelle.
Esim. jos lintu koputtaa ikkunaan, se tietää kuolemaa. Myös koiran ulvonta on ollut yksi yleisimpiä kuoleman enteitä.

Eläimet voivat ennustaa muutakin. Esimerkiksi jos etana näyttää sarvensa tulee pouta. Jos taas tappaa hämähäkin niin isä tai äiti kuolee. Ja onnettomuus seuraa jos tappaa ristilukin. Yleensä mustaa hämähäkkiä pidetään pahana kun taas ruskea hämähäkki on hyvä. Jos taas kissa tai koira syö ruohoa, tulee sadetta. Samoin käy, jos pääskyset lentävät matalalla. Jos keväällä näkee ensimmäisenä tumman perhosen, niin kesästä tulee huono.

Jos löytää kalan vatsasta toisen kalan, se tietää hyvää onnea. Uskomus on myös se, ettei kala liiku täyden kuun aikana. Käen kukunta taas ennustaa elinvuosia tai kuinka monta vuotta on sulhasen tuloon.

Jos leppäkerttu lentää kädelle, saa toivoa kun se kävelee sormen päähän saakka.

Linnuista on aika paljon uskomuksia: jokainen albatrossi on kuolleen merimiehen sielu, mustien lintujen iso parvi tietää onnettomuutta. Variksen raakkuminen tuo hyvää onnea. Monet ihmiset eivät halua mitään, missä on linnunkuvia.

Mustaan kissaan liittyy sekä kielteisiä että myönteisiä uskomuksia maasta riippuen.

*****
Hämähäkkeihin liittyy monenlaisia uskomuksia, jotka eroavat toisistaan aikakauden ja kulttuurin mukaan. Hämähäkkejä on muun muassa pidetty pahuuden symboleina, niiden on uskottu levittävän tauteja, ennustavan säätä, parantavan sairauksia ja tuottavan myös onnea. Esimerkiksi Intian Bengalissa hinduilla on ollut tapana kerätä hämähäkkejä häitä varten ja päästää ne sitten vapaaksi tuottamaan vastanaineille onnea. 100-luvulta jKr. lähtien verenvuotoa on yritetty estää hämähäkinseitillä, sillä seitissä on penisilliinin kaltaista haavoja parantavaa ainetta.

Eräässä suhteessa eri kansojen hämähäkkiperinne on samanlaista, sillä lähes kaik-kialla hämähäkin turhaa tappamista on pidetty epäonnea tai jopa kuolemaa tuottavana. Hämähäkin tappaminen on rinnastettu oman onnensa tappamiseen. Tappamiskielto on myös liittynyt kansan uskomuksissa tarinoihin hämähäkin tekemistä palveluksista milloin Jeesukselle, Daavidille ja Muhammedille. Hämähäkki nimittäin on pelastanut heidän henkensä kutomalla verkon näiden piiloluolan suuaukolle, jolloin takaa-ajajat ovat jättäneet luolan tutkimatta ja jatkaneet matkaansa. Meillä Suomessa on uskottu myös että hämähäkin tappamisesta seuraa isän tai äidin kuolema.

Kiinassa hämähäkkejä on pidetty tietoviisaina Kungfutsen apostoleina ja maanviljelijät huolehtivat edelleen hämähäkeistä ja rakentavat riisipelloille syksyisin olkimajoja niiden talvehtimiseksi. Hämähäkit auttavat heitä omalta osaltaan, riisituholaisten torjunnassa. Vanhan ja Uuden mantereen myyttiperinteessä taivaassa tai maan alla asuva hämähäkki on koko maailman luoja. Länsiafrikkalaisten uskomuksissa hämähäkin seitti taas on napanuora jumalan ja ihmisten välillä. Intiaanitaruissa vainajat kiipeävät hämähäkin seittiä pitkin taivaaseen.

*****
Antero Järvinen toteaa kirjassaan, että varikseen on kansanperinteessä liitetty myös kuolema ja onnettomuudet. Suomalainen sananparsi, joka kieltää maalaa-masta pirua seinälle, tarkoittaa: "pirua eli pirun edustajaa korppia, harakkaa, varista ja huuhkajaa ei pidä tuoda asuinhuoneeseen edes kuvana.”

*****
Saamelaisten mytologiassa ihmisen muuntautuminen eläimeksi on ollut tunnettu teema. Kansantarinoiden mukaan muuntautuminen oli mahdollista paitsi noidille niin myös tavallisille ihmisille. Lähteistämme ei löytynyt tarkempaa tietoa nimen-omaan poroksi muuntautumisen keinoista, mutta ainakin karhuksi ja sudeksi muuntautuminen on tapahtunut niinkin yksinkertaisesti kuin ryömimällä kaareksi taipuneen puun alitse kolme kertaa vastapäivään.

Vainajan liikkuminen eläimen hahmossa perustuu uskoon siitä, että ruumiin kuoltua sielu jää vielä vaeltamaan maan päälle. Koska porot ovat hyvin keskeisessä asemassa saamelaisessa kulttuurissa, niin on ymmärrettävää että vainajakin saattaa liikkua poronhahmoisena. Se saattaa käydä esim. varoittamassa perheenjäseniä jostakin uhkaavasta vaarasta ja toimia ikään kuin suojelusenkelinä. Poroihin ylipäätään on liittynyt runsaasti uskomuksia ym. suullista kansanperinnettä.
*****

Toivottavasti näistä oli teille apua.

Kommentit (0)

Vastauksesi