Mitkä aatelis-suvut ovat sammuneet Suomen Ritarihuonellta ja mille suvuille...

Mitkä aatelis-suvut ovat sammuneet Suomen Ritarihuonellta ja mille suvuille...

Mitkä aatelis-suvut ovat sammuneet Suomen Ritarihuonellta ja mille suvuille aikoinaan olisi myönnetty aatelisarvo, mutta he eivät vaivautuneet kuitenkaan vahvistamaan paikkaansa?
Onko mahdollista, että Ruotsin Vaasa- suvun jälkeläiset voitasiin yhdessä Romanov- suvun jälkeläisten kanssa hyväksyä Ritarihuoneen jäseniksi ja kuka voisi tämänkaltaisen ppätöksen tehdä?
Voidaanko sammuneita aatelis- sukuja herättää eloon, jos aatelisuus katsottaisiin periytyvän naispuolisille jälkeläisille, mikäli miespuolisia jälkeläisiä ei olisi? Kuka tai ketkä voisi tämän päätöksen tehdä? Onko aatelisuus periytyvä vain syntymästään miespuolisille jälkeläiselle ja menettääkö miehet aatelis arvon sukupuolileikkauksen johjodosta, ja miten heidän mahdollisten jälkeläisten käy? saako nais puolinen henkilö aatelisarvon jos hän taas tekee sukupuolileikkauksen mieheksi ja saa miehen statuksen henkilötodistukseensa?
Onko Porvoossa, Viipurissa ja kirkoissa eri puolilla Suomea olevien vaakunoiden jälkeläisillä mahdollisuutta päästä Ritarihuoneen aatelisiksi, jos he eivät ole jo siellä tai ovat eri suvun kautta?

Vastaus

Aateliskalenteri (Finlands ridderskaps och adels kalender = Suomen ritariston ja aatelin kalenteri) sisältää luettelon Ritarihuoneeseen otetuista suvuista. Sammuneet suvut on merkitty luetteloon erityisellä merkillä. Mitä tulee sukuihin, jotka ovat kieltäytyneet aatelisarvosta, epäilen, ettei sellaisista ole pidetty kirjaa.

Sitten Ritarihuoneen jäsenyydestä. Ritarihuoneen verkkosivuilla (http://www.riddarhuset.fi/fin/suomenaatelisto/aatelistotanaan) sanotaan, että Ritarihuoneen toiminta perustuu v. 1918 annettuun Ritarihuonejärjestykseen. Ritarihuonejärjestyksen alussa selvitetään, miten Ritarihuoneen jäseneksi pääsee. Ensin on tultava aateloiduksi. Sitten on kahden vuoden kuluessa haettava Ritarihuoneen jäsenyyttä. (Suomen Asetuskokoelma vuodelta 1918, No 156). Mitään muita tapoja ei esitetä.

Näin ollen Ritarihuoneen jäseniä ovat ne suvut, joiden esi-isän aikoinaan aateloi Ruotsin kuningas tai Venäjän keisari. Nykyisinhän Suomessa ei enää ketään aateloida.

Naisten aateluus ei periydy.

Sukupuolenvaihdossa en näe ongelmaa. Jos aatelismies vaihtaa sukupuolta, niin silloinhan hänestä tulee aatelisnainen. Ja kääntäen. Aateluus pysyy.

Kommentit (0)

Vastauksesi