Mitenkä Porilaisten marssi on syntynyt?

Mitenkä Porilaisten marssi on syntynyt?

Mitenkä Porilaisten marssi on syntynyt? Kuka sävelsi ja milloin?
Miten se päätyi viralliseksi kunniamarssiksi , jota soitetaan aina presidentille ?

Vastaus

Sävelmän alkuperästä on esitetty arvailuja; sekä Ranskassa että Isossa-Britaniassa on tavattu eräs marssi, jonka alkutahdeissa on Porilaisten marssiin tiettyjä yhtymäkohtia. Siitä tuli Ruotsissa ja Norjassa pian suosittu ja sille annettiin monia nimiä mm. Bonaparten marssi Egyptissä ja Austerlizin marssi. Samaan aikaan se kulkeutui Suomeen, mahdollisesti ruotsalaisten sotilassoittajien tai muiden musikaalisten sotilashenkilöiden myötä. Sitä esitti mm.Suomenlinnan soittokunta Christian Fredrik Kressin johdolla 1700-luvun lopulla.

Nykyisen muotonsa ja nimensä marssi sai, kun kapellimestari Conrad Greve sovitti sen puhallinorkesterille. Vuonna 1858 Porilaisten marssia alettiin myös laulaa, kun Topelius kirjoitti siihen sanat, ja samana vuonna Pacius sovitti marssin mieskuorolle. Runeberg kirjoitti siihen kuitenkin uudet sanat, jotka sisältyvät Vänrikki Stoolin tarinoihin. Sinfoniaorkesterille marssin on sovittanut Robert Kajanus.

Marssi liittyi lukuisina sovituksina suomalaisten sotilassoittokuntien ohjelmistoon, kunnes se vuonna 1918 vahvistettiin koko Suomen puolustusvoimien kunnia- ja paraatimarssiksi, jollaisena sen esittäminen on sallittu vain juhlallisissa tilaisuuksissa. Marssi kuuluu Tasavallan presidentin juhlamenoihin. Kunniamarssin soittamisesta löytyy tietoa sivulla http://www2.mil.fi/sotilasmusiikki

Radiossa Porilaisten marssi soitettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 1948, kun Heikki Hasu voitti St.Moritzin talvikisoissa yhdistetyn kultaa. Yleisradiossa se soitetaan vain olympiavoiton kunniaksi.

Lähteenä Otavan Iso Musiikkitietosanakirja 1978
Web-Facta
Helsingin Sanomien arkisto
http://igs.kirjastot.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi