Miten yölamput toimivat?

Miten yölamput toimivat?

Miten suoraan pistorasiaan laitettavat himmeät yövalot toimivat?
Miten 230V:sta saadaan niin himmeää valoa?
Paljonko sellainen suuruusluokalleen kuluttaa sähköä?

Vastaus
16.02.201816:07
45180
22

Aikoinaan niissä oli erityinen niitä varten suunniteltu hehkulamppu (esim 230V/1W), mutta nykyisin taitavat kaikki olla LED-valoilla. Valon kirkkaus ei riipu jännitteestä vaan tehosta, 1W lamppu (tai LED) on himmeämpi kuin 60W lamppu.

Jos ymmärrät elektroniikkaa (ja englantia), niin linkin videolla on purettu yövalo ja selitetään kuinka se toimii. Lyhyesti: parilla vastuksella pudotetaan jännitettä ja yhdellä diodilla tasasuunnataan se (LEDit tarvitsevat tasasähköä). Lisäksi on yksi kondensaattori tasoittamassa tuon diodin tekemään vaihtovirran tasasuuntausta, ettei jännite heiluisi 0:n ja maksimin välillä vaan pysyisi (lähellä) maksimia. Sitten vaan LEDit siihen palamaan. Loput kytkennästä (ja videosta) on "silmän" eli valoherkän kytkimen toimintaa.

Olipa yövalo hehkulampulla tai LEDeillä, niin sen kulutus on 1W tai alle. Omassani näköjään 0.2W. Ja sekin yleensä vain silloin kun se palaa, eli "silmän" tulkitessa ympäristön hämäräksi/pimeäksi. (Tuossa videon kytkennässä kylläkin saman verran kuluu aina, kun valoisassa LEDit "oikosuljetaan" transistorilla)

Kommentit (0)

Vastauksesi