Miten yksi vuorokausiannos lääkevalmisteita voisi ihmisen tappaa?

Miten yksi vuorokausiannos lääkevalmisteita voisi ihmisen tappaa?

Onko siis olemassa lääkevalmisteita tai aamulääkkeet, päivälääkkeet tai iltalääkkeet säännöllisen lääkityksen mukaan, joka yksi vuorokautinen annos voisi tappaa toisen ihmisen? "www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/hoitajille-syytteet-hoivakodin-asiaka...". Jos samaan aikaan olisi jäänyt ilman omaa säännöllistä lääkitystään, vaikka saanut sen ilmeisen viipymättä. Ainahan sanotaan, ettei ihminen siihen kuole, ettei se haittaa, jos yksi vuorokautinen lääkekuppi unohtuisi saamatta. Joten saamattomuus ehkei siis syy, @hyvät valeproviisorit ja -lääkärit. Ehkä tieto olisi kaivettavissa esiin, että onko todella lääkevalmisteita, jotka yhdestä kerrasta tappavat aikuisen ihmisen, vaikka heikkokuntoisemmankin.

Vastaus

 

Lääkkeitä pidetään itsestään selvinä asioina ainakin teollistuneissa maissa. Niitä pidetään myös turvallisina ja huolestutaan, jos niillä on vakavia myrkytysvaikutuksia. Turvallisia lääkkeet eivät kuitenkaan ole. Vain yksilölliset lääkkeiden annostustavat ovat turvallisia, toki silloinkin voi esiintyä sivuvaikutuksia tai haittavaikutuksia.

Pharmaca Fennica on lääkäreiden ja apteekkarien käyttämä käsikirja yli 2000 lääkeaineesta, joiden yliannostus ja todetut haitalliset lääkeainereaktiot on kuvattu. Lääkeaineiden haittavaikutukset jaetaan kahteen eri tyyppiin A ja B. A tyypin reaktiot johtuvat lääkkeen terapeuttisesta l. hoitavasta vaikutuksesta, jotka ovat yleensä ennustettavissa ja annokseen liittyviä. B tyypin haittavaikutukset ovat ennakoimattomia ja poikkeuksellisia yliherkkyyksiä aiheuttavia. Monet lääkeaineet aiheuttavat haittavaikutuksia, jos annos on liian suuri. Toisaalta jotkut henkilöt saavat lääkkeistä sivuvaikutuksia vaikka annos olisi oikea. Tällainen yliherkkyys voi johtua geneettisetä perimästä. Joskus jotkut potilaat voivat saada ennakoimattomia ja vakavia myrkytysoireita, jotka voivat johtua  kahden lääkkeen tai yhden lääkeaineen ja ruuan yhteisvaikutuksesta.

Lääkkeet ovat kemikaaleja ja voivat olla myrkyllisiä monin eri tavoin. Lääkkeisiin pätee Paracelsuksen periaate, että riittävän suuri annos voi olla myrkyllinen.

Lähde: Timbrell, John. Myrkkyjen paradoksi : kemikaalit ystävinä ja vihollisina. Hki: Terra Coqnita, 2012.

 
 
Kommentit (0)

Vastauksesi