Miten voisin tulla viisaammaksi, kykenevämmäksi ratkaisemaan ongelmia?

Miten voisin tulla viisaammaksi, kykenevämmäksi ratkaisemaan ongelmia?

Vastaus

Loistava kysymys - varsinaista määränpäätähän ei viisauden ja ongelmanratkaisutaidon tavoittelussa ole, mutta kliseisesti ilmaisten: olet matkalla! :-)

Olen kirjastovirkailija, ja eräs tehtävistäni on vastata Kysy.fi:ssä kirjastolaisen ammattitaidolla. Tämä on kuitenkin kysymys, johon ei yksiselitteistä vastausta voi antaa millään ammattitaidolla, vaikka monenlaisilla enemmän ja vähemmän viisailla ihmisillä asiasta näkemyksiä onkin. Lähestyn asiaa kuitenkin yleisluontoisesti: viisauteen liitetään usein laaja yleistieto, tilannetaju ja kyky ymmärtää kokonaiskuvia ja ihmisiä sekä havaita ja hyväksikäyttää asioissa, ilmiöissä, luonnossa ja ihmisissä toistuvia kaavoja. Nykymaailmassa medialukutaidon merkitystä ei voi vähätellä. Elämänkokemus voi parhaassa tai pahimmassa tapauksessa sisältää oppitunteja kaikesta edellä mainitusta. Ongelmanratkaisu on ytimeltään kieltämättä jotakin hyvin samankaltaista, mutta vaatii aktiivista pyrkimystä jonkin epäkohdan korjaamiseen.

Se, mitä itse pidät viisaana ja ihanteellisena, kumpuaa omista arvoistasi. Haluatko ymmärtää itseäsi ja mielesi ja kehosi toiminnallisuutta, koetko tarvetta monenlaisen tiedon haalimiseen, oikeutatko olemassaolosi kenties muita auttamalla tai edistämällä jotakin aatetta tai toimintaa? Viisaat ja rationaaliset ratkaisut ja etenkin virheet vievät sinua eteenpäin - siinä mielessä asia on yksinkertainen. 

Mikäli olet taipuvainen tieteelliseen ajatteluun, kognitiotieteellä eräänä tieteenhaarana voisi olla sinulle paljon tarjottavaa, ja tämänkin äärellä pyörii verkkoyhteisö Less Wrong. Lukuvinkeiksi tähän lähestymistapaan esitän helposti sulaviksi alkupaloiksi Rolf Dobellin teokset Selkeän ajattelun taito ja Viisaan toiminnan taito, ja sen seitsemän ruokalajin ateriaksi Douglas Hofstadterin teos Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid. Ihmissuhteet ovat elämän suola monille, ja mielenkiintoisia ajatuksia niihin liittyen löytyy Anthony de Mellon teoksesta Havahtuminen. Sosiaalisessa mielessä ravisuttavaa luettavaa saa Robert Greenen kirjasta Valta: vallankäytön 48 lakia, sekä vielä suomentamattomista teoksista Art of seduction sekä Mastery. Nassim Nicholas Taleb soveltaa talouden ideoita elämiseen oivalluksia herättävästi ja viihdyttävästi teoksessaan Antifragile. Eikä pidä unohtaa kaunokirjallisuutta! Leena Krohn ottaa useissa teoksissaan kantaa ihmisyyteen ja tulevaisuuteen ja antaa hyvän kuvan siitä, mikä minusta vaikuttaa merkittävästi viisaudelta...

Henkilökohtaisesti olen vahvasti taipuvainen edellisessä kappaleessa mainittuun suuntaan, joten rehellisyyden nimissä on muistutettava, kuinka monet löytävät sisältöä ja viisautta elämiinsä uskonnollisuuden tai henkisyyden parista. Edellä mainitut teokset eivät "pilaa" mitään, mutta voivat tuntua armottomilta ja raaoilta. Tieteellinen ja hengellinen maailmankuva eivät myöskään ole toistensa vastakohtia, vaan ne voivat elää lomittain ja rauhaisasti.

Lopuksi lainaan vanhan ystäväni viisautta: "Pääasia et viihtyy!" Ajammehan tällä vetisellä kivenmurikalla tulipallon ympäri ja teeskentelemme kiivaasti, että jollakin on jotakin merkitystä - niin, ehkä onkin. Jostakin syystä tämä kaikki orgaaninen mössö, hiilipohjainen elämä (mullasta kasveihin, viruksista matoihin, luteisiin, banjomonneihin, kaniineihin, korppikotkiin, lehmiin, muurahaiskarhuihin, naamiokaijasiin, ihmisiin ja muihin eläimiin) haluaa säilyä, jatkua ja kasvaa. Joskus voi tuntua siltäkin, että tämä ihmiselle ominainen, toisinaan tuskallinenkin (itse)tietoisuus on turha lisäke tässä vimmaisessa eteenpäin elämisessä. Vaan eikö se ole muistutus siitä, että voi tehdä jotakin mukavaa ja hyväntuulista ryhmäpaineesta piittaamatta?

Kommentit (0)

Vastauksesi