Miten voisi nälkäänsä hillitä?

Miten voisi nälkäänsä hillitä?

Hei.
Miten voisi nälkäänsä hillitä? Itseään helpottaa?
Painon kurissa pitäminen onnistuu, mutta aina on nälkä. Vaikka syö niin kuin ohjeissa sanotaan, on kuitenkin nälkä. Varsinkin iltaisin.
Apua!

Vastaus

Syömistä tulisi ohjata fyysinen nälän tunne, joka on tärkeä elämän säilymisen kannalta. Fyysiseen nälän tunteeseen liittyy vatsan kurina ja "tyhjä" tunne, heikotus ja väsymys. Syömistä voivat ohjata myös muut tunteet. On tärkeää oppia erottamaan oikea nälkä muista tunnetiloista, joihin ratkaisu ei ole syöminen. Fyysistä nälkää voi torjua säännöllisillä ruoka-ajoilla. Todellinen näläntunnekin voi jatkuvasti vaivata, jos on tottunut syömään kerralla suuria annoksia. Kun mahalaukku on suurentunut, se vaatii täyttyäkseen aina suuria ruokamääriä. Nälän tunne on monilla lihavilla ihmisillä muutoinkin häiriintynyt siten, ettei se kuvasta aitoa energian tarvetta. Painon hallintaa ei tällöin voida perustaa nälän tunteen varaan, vaan ruokailurytmi on suunniteltava tavoitteen mukaisesti.

Duodecimin Terveyskirjasto-sivuston mukaan runsaasti proteiinia sisältävä ateria pitää nälän tunteen pisimpään kurissa. Myös kuitupitoisten hiilihydraattien nauttiminen torjuu nälkää hyvin. Runsaskuituinen kasvisvoittoinen ruoka täyttää vatsaa hyvin ja säilyttää vaikutuksensa pitkään. Rasvan määrällä ei ole nälän tunteeseen kovinkaan suurta vaikutusta. On hyvä oppia tunnistamaan oma kylläisyyden tunteensa. Kylläisyyden tunne koetaan tavallisesti silloin, kun ruoka ei enää maita. Yleensä kylläisyyden tunne kehittyy n. 20 minuutin kuluttua syömisen aloittamisesta.

Mielihalujen hallinta on keskeistä syömisen hallinnassa. Mielihaluja voi tavallaan kouluttaa. Mielihalu kestää kerrallaan keskimäärin 20 minuuttia. Jos mielihaluun vastaa aina syömällä, mielihalu voimistuu. Jos sen sijaan vastaa mielihaluun odottamalla 20 minuuttia, mielellään tekemällä jotain muuta sen aikaa, mielihalu vähitellen heikkenee ja voi ajan mittaan häipyä kokonaan.

Enemmän aiheesta:
http://www.tohtori.fi/?page=8811556&id=5039945
http://www.tohtori.fi/?page=5284877&id=3021596
http://www.maitojaterveys.fi/index.php?id=214

Kommentit (0)

Vastauksesi