Miten voin puhdistaa kipsisen valkoisen "Hymytytön" pään?

Miten voin puhdistaa kipsisen valkoisen "Hymytytön" pään?

Olen kysellyt ja etsinyt tietoa, johon ei tunnu löytyvän apua edes taiteilijoita, entä teiltä. KIITOS Veistos on se kouluissa jaettava kaunis hymyilijä.

Vastaus

Hymypoika- ja hymytyttö –patsaita on jaettu Hyvän Toveruuden Kilvan palkintoina jo vuodesta 1954 lähtien. Koulukilvan voittajan tunnusmerkkeinä on rehtiys, luotettavuus, avuliaisuus, reippaus ja iloisuus. Voittajan toivotaan myös edistävän terveitä elämäntapoja. Vaikka melkein jokainen meistä tunteekin hymytytön- tai pojan, ei hyvän toveruuden kilpa ole peruskoululaitoksen metkuja, vaan Lions clubin kehittämä kannustin hyvään elämään.

Arvelimme saavamme hymypatsaan puhdistukseen asiantuntevia neuvoja Kansallismuseon konservointilaitokselta, ja otimme yhteyttä sinne. Saimme vinkkejä, mutta meitä kyllä varoitettiin, että esinettä näkemättä neuvot eivät ole takuuvarmoja, mutta niillä pääsee alkuun.

Ensinnäkin, patsasta ei saa missään nimessä kastella. Kipsi ei kestä kosteutta, se on materiaalina hauras ja huokoinen. Eli vedellä ja saippualla ei kannata edes yrittää. Sen sijaan perinteisellä muovisella pyyhekumilla voi yrittää varovasti nypyttää pahimpia tahroja irti. Konservaattori suositteli myös puhdasta mikrokuituliinaa.

Kokeeksi kannatta kumittaa patsasta ensin jostain vähemmän näkyvästä kohdasta, vaikkapa niskapuolelta. Kumittaessa on tärkeää käyttää koko ajan puhdasta kohtaa. Kumin likainen kohta vain pyörittää likaa paikallaan, ja saattaa jopa levittää sitä. Myös mikrokuituliinalla tai säämiskällä pyyhittäessä täytyy ottaa liinasta aina puhdas kohta käyttöön. Liina ei saa olla kovin karkea! Kaikki kuituliinat hiovat kipsin haurasta pintaa ja kuluttavat patsasta. Mitään nopeaa vippaskonstia putsaamiseen ei ole. Patsas pitää kumitella tai pyyhkiä vähän kerrallaan ja kohta kohdalta läpi, ja sutia siveltimellä puhtaaksi. Tälläkin tekniikalla saadaan vain pintalika pois, ei imeytynyttä likaa.

Valkoinen patsas kerää ajan myötä sormenjälkiä, pölyä ja muuta likaa, mikä liittyy normaaliin elämään. Ehkä pienet tahrat kuuluvatkin hymypatsaaseen samaan tapaan kuin kuohuviinitahrat ja kellastuneisuus ylioppilaslakkiin. Kansallismuseonkin linja on, että vanhoja patsaita ei lähdetä puhdistelemaan, vaan huolehditaan niiden säilymisestä jälkipolville. Tahrat ovat osa esineen historiaa.

Lähteet:
http://www.opinkirjo.fi/fi/hymypoika
Kansallismuseon konservointilaitos

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi