Miten voin laskea/arvioida autotallissani kiinteästi asennetun lämpöpatterin...

Miten voin laskea/arvioida autotallissani kiinteästi asennetun lämpöpatterin...

Hei! Miten voin laskea/arvioida autotallissani kiinteästi asennetun lämpöpatterin kulutuksen? Patterin teho on 1000w ja se on päällä 24 tuntia/vrk ja lämpötilana pidetään noin 12C. Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Moi,

1000 watin lämpöpatteri kuluttaa tunnissa kilowattitunnin verran sähköä, jos vastus on koko ajan päällä. Jos sähkö maksaa n. 10c/kWh, on helppo laskea paljonko rahaa voi pahimmassa tapauksessa kulua lämmitykseen.

Koska patterissa on termostaatti, ei se kuitenkaan lämmitä jatkuvasti, vaan ainoastaan lämpötilan ollessa liian alhainen. Riippuu olosuhteista (ulkolämpötilasta lähinnä), autotallista ja sen käytöstä paljonko patterin tarvitsee lämmittää pitääkseen ilman 12 asteessa.

En uskalla arvailla lämmityksen tarvetta. Helpointa lienee lainata sähköyhtiöltä tai ostaa kulutusmittari, joka laskee montako kilowattituntia patteri syö sähköä. Tämä olettaen että saat mittarin kiinni lämpöpatterin töpselin ja pistorasian väliin. Tällaiselle mittarille olisi varmasti muutakin käyttöä kodin sähkönkulutuksen arvioinnissa.

Toinen, hieman työläämpi vaihtoehto on tarkkailla lämpöpatterin toimintaa ja yrittää arvioida kuinka suuren osan ajasta patterin lämpövastus on päällä. Tällä tavalla voi saada karkean arvion sähkönkulutuksen suuruusluokasta. Esimerkiksi jos patteri lämmittää yhteensä kahden tunnin ajan vuorokaudessa (lämmitysvastus on päällä noin kymmenesosan ajasta), on kulutus 2 kWh / vrk ja sähkön kustannukset siten noin 20 senttiä vuorokaudessa. Tällä tavalla virhemarginaali on kyllä korkea, kun lämmitysvastuksen käyttöastetta voi olla vaikea arvioida. Se kaiken lisäksi kun vielä vaihtelee ulkolämpötilan ja muiden tekijöiden mukana.

Kommentit (0)

Vastauksesi