Miten voin estää sen, ettei kissani syö oravia?

Miten voin estää sen, ettei kissani syö oravia?

Miten voin estää sen, ettei kissani syö oravia? Onko siihen olemassa mitään keinoa, vai pitäisikö sitä katsella vain sivusta? Meillä päin ei ole paljon oravia ja pelkään, että ne loppuvat kokonaan, kun kissa syö niitä.

Vastaus

Ainoa mahdollisuus lienee kissan telkeäminen sisälle tai sen rajoitettu ulkoiluttaminen valjaissa tai muulla tavoin silmälläpidon alaisena. Orava ei onneksi ole rauhoitettu eläin, vaan päinvastoin se on luokiteltu riistaeläimeksi: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=2177&lan=fi. Tosin oravia ei käytännössä juuri kukaan (ihminen) enää pyydä.

Täytyy kyllä ihmetellä, miten oravat noin vain antautuvat kissan saaliiksi. Vaikka kissa on nopea ja taitava saalistaja, luulisi oravalla olevan etunaan vielä nopeammat refleksit ja kyky paeta salamannopeasti puiden latvuksiin. Olisiko varomattomaan käytökseen syynä oravien tietynlainen uhkarohkea röyhkeys, jolla ainakin kaupunkioravat suhtautuvat niin ihmisiin kuin muihin luontokappaleisiin? Kissan harjoittama oravien suurimittainen lahtaus kuulostaa ikävältä, mutta luulisi sen toisaalta myös opettavan oraville varovaisuutta ja kunnioitusta saalistavia eläimiä kohtaan.

Aihetta tangeeraten oravasta riistaeläimenä kertova lainaus Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen sivulta http://www.ksesy.fi/content/fi/11501/70/70.html:
”Keskiajalta lähtien oravannahat ovat olleet tärkeää kauppatavaraa, jota on rahdattu Pohjolasta muualle suuria määriä. Suomen vanhin kirkollinen verotus 1200-luvulta pohjautui turkiksiin, oravan ja näädän nahkoihin. Niinpä suomen kielen sana raha on alun perin merkinnyt oravannahkaa. Oravaa käytettiin vaatteisiin, viittoihin ja myssyihin. Vielä 1900-luvun alussa kerrotaan olleen edullisempaa lähteä oravametsälle kuin päiväpalkalla tai urakkasopimuksella metsätöihin. Pyynnin suhteen mittavin oravavuosi oli 1900-luvun alussa, jolloin saaliina oli 2,5 miljoonaa oravaa. Nahkoja vietiin enimmäkseen Englantiin, Saksaan ja Ruotsiin. Kantojen hupenemisen vuoksi orava rauhoitettiin ensi kertaa vuonna 1929, mikä osaltaan edisti puisto-oravien elinmahdollisuuksia. 1950-luvulla oravasta tuli jälleen Suomen tärkein turkiseläin. 1970-luvulla tapahtui käännekohta, kun pyynti oli useana vuonna kielletty. Tätä nykyä oravanpyynti on vähentynyt miltei olemattomiin. Oravan metsästysaika on 1.12.-31.1. Vuosisaaliit ovat muutaman tuhannen oravan luokkaa, vuonna 2000 metsästettiin 4500 oravaa.”

Kommentit (0)

Vastauksesi