Miten voimme perustaa oman lehden?

Miten voimme perustaa oman lehden?

Hei! Minä ja kaveri olemme kiinnostuneet tekemään oman lehden. Haluaisimme tehdä nuorten lehden joka on samantyylinen kuin esim. Demi tai MissMix. Olemme molemmat alle 18-vuotiaita (15 ja 16) joten onko ideamme edes mahdollinen? Mitä asioita lehden tekemisessä pitää ottaa huomioon? Saako lehteen ottaa kuvia netistä vai pitääkö saada kuviin luvat tai onko lehtien käyttöön ns. omia kuvagallerioita joista saa kuvia? Miten toimittajat saavat laulajien tms. yhteystietoja haastetteluja varten?

Vastaus

Pahoittelen vastauksen viipymistä - vaihdos iGS-palvelusta Kysy.fi:hin hukkasi alkuperäisen vastaukseni. Lyhyt vastaus on, että maanlaajuisen aikakauslehden perustaminen ja sen eteen työskentely on hyvin vaativa nakki, jos ei ole yhteyksiä, laitteita, taitoja, rahaa ja jakelukanavia jo valmiiksi (eikä se oma painokaan ole pahitteeksi). Sen sijaan sukulaisille ja ystäville jaettavat pienpainatteet tai kopiot tai vaikkapa blogi ovat jo paljon realistisempi ajatus ja hyvää kokemusta mahdollista tulevaa toimittajantyötä varten.

Netistä löytyvien valokuvien käyttö luvatta missään julkaistavassa on aina kyseenalainen teko: on hyvä olla tietoinen tekijänoikeuslaista ja kuvakohtaisista ehdoista. Verkosta löytyy joitakin ilmaiskuvagallerioita, joita voi käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin. Lehdille suunnattua kuvamateriaalia löytyy kuvatoimistoista, joiden kuvituskuviin saa ostaa oikeuksia, sekä yritysten ja yhteisöjen salasanasuojatuista kuvapankeista, joiden markkinointimateriaaliin pääsee käsiksi ottamalla yhteyttä sivuston ylläpitäjään. Helpoin ja halvin tapa hankkia kuvia on ottaa ne itse.

Tavoitellessaan julkisuudenhenkilöä toimittajalla on vaihtoehtoja. Hän voi hankkia yhteystiedot joissakin tapauksessa netistä tai puhelinluettelosta, keikkoja myyvän yrityksen kautta tai käyttää verkostoaan ja soittaa toimittajatuttavalle, joka on aiemmin ollut kontaktissa tavoitellun henkilön kanssa.

Mikäli olette sitä mieltä että ennemmin tai myöhemmin tulette sen lehtenne perustamaan, suosittelen seuraavia askelmia kohti toimittajan uraa:

  1. Lukekaa paljon. Hyväksi toimittajaksi ei tulla "luin mä kersana akuankkaa" -asenteella.
  2. Kirjoittakaa paljon. Se blogi ei olisi yhtään hullumpi idea sanan säilän terävöittämiseen ja palautteen saamiseen, ja parhaassa tapauksessa saatte valmiin lukijakunnan tulevaa varten.
  3. Seuratkaa aikaanne ja pysykää kärryillä niistä asioista, joista haluatte kirjoittaa.
  4. Kaikenlaiset harjoittelut kannattaa toki suorittaa paikallisissa lehdissä.
  5. Lukion käyminen ja yliopistokoulutus alalle.
Kommentit (0)

Vastauksesi