Miten vitamiineja lisätään esim. kaura- ja soijamaitoon? Kuinka tehokkaasti ne vitamiinit imeytyvät?

Miten vitamiineja lisätään esim. kaura- ja soijamaitoon? Kuinka tehokkaasti ne vitamiinit imeytyvät?

Niihin on siis yleensä lisätty esim. B12 & D-vitamiineja sekä kalsiumia. Lisää kysymyksiä aiheeseen liittyen: Miksi vitamiinien määrät esim. soijamaidon kaltaisissa tuotteissa ovat vitamiinipillereihin verrattuna niin vähäisiä? Imeytyvätkö kaupan tuotteisiin lisätyt vitamiinit paremmin, kuin vaikkapa ruoan kanssa nautittu vitamiinipilleri? Jos näin on, niin pitäisikö vitamiinipilleritkin mielellään jotenkin murskata, ehkä liottaa ja sekoittaa ruoan sekaan? Kiitos mahdollisista vastauksista!

Vastaus

Kaura- ja soijamaitoon vitamiinit lisätään varmaankin samalla tavalla kuin tavalliseen maitoonkin. Maidon D-vitamiini on synteettisesti valmistettua ja lisätään maidon käsittelyn yhteydessä. Valion mukaan D3-vitamiini toimii elimistössä tehokkaammin kuin kasviperäinen D2-muoto. Maidoissa rasvaliukoinen D-vitamiini liuotetaan pieneen määrään rypsiöljyä, jotta sen käyttö maidon vitaminointiin onnistuu teknisesti. Soija - ja kaurapohjaisissa maidoissa ei ole B12- ja D-vitamiinia eikä kalsiumia luonnostaan. Synteettinen B12 lisätään em. maitoihin valmistusprosessin yhteydessä.

Esimerkiksi maitoon lisätään D-vitamiinia koska suomalaisten D-vitamiinin saanti erityisesti pimeään talviaikaan on vähäistä. Ruokaan ja juomiin ei ole järkevää lisätä samassa määrin vitamiineja kuin pillereihin, koska niitä käytetään jatkuvasti. Vaarana olisi silloin yliannostus. Elintarvikkeen pääasiallinen tarkoitus ei olekaan varsinaisesti olla vitamiinilisä. Vitamiinipillerit on tarkoitettu ehkäisemään tietyn vitamiinin puutosta tai ruokavaliosta johtuvaa vähäistä vitamiinin saantia. Normaalia monipuolista ruokavaliota noudattava ihminen harvemmin tarvitsee vitamiinilisiä purkista.

Lääkkeiden käytössä on useinkin harkittava, voiko tabletin murskata vai pitääkö se nielaista sellaisenaan. Lääkepakkauksen mukana olevassa pakkausselosteessa kerrotaan voiko tabletin jakaa tai murskata. Depottabletit on tarkoitettu sellaisenaan nieltäviksi. Myös vitamiinipillereiden kohdalla kannattanee noudattaa pakkauksen ohjetta.

Kommentit (0)

Vastauksesi