Miten viisikulmioisista lapuista koostuvan jalkapallon viimeinen pala...

Miten viisikulmioisista lapuista koostuvan jalkapallon viimeinen pala...

Vastaus

Jalkapallon viimeisen osan kiinnittämisestä on kyselty aikaisemminkin eli vastaus löytyy IGS:n arkistosta:

”Jalkapallot kootaan erillisistä nahkalapuista, joissa pinta on keinonahkaa. Nahkalaput ommellaan löyhästi yhteen kahdella langalla. Prosessin kestäessä lankoja kiristetään niin, että saumat vetäytyvät sisäänpäin. Ongelmana on lähinnä se viimeinen pala, johon tehdään erittäin kireä solmu siten, että saumat ja langanpäät saadaan ujutettua pallon kuoren ja sisäkumin väliin. Jotta tuon nahkakuulan valmistamisen tärkeimmän tempun hyvin ymmärtäisi, se varmaan pitäisi nähdä käytännössä. Lopuksi jalkapallo muotoillaan vielä vasaran avulla vähän pyöreämmäksi.”

Lähes kaikki maailman jalkapallot (esim. Adidaksen, Niken ja Puman) valmistetaan Pakistanissa, Thaimaassa ja Kiinassa. Sialkotin kaupunki Koillis-Pakistanissa on maailman jalkapalloteollisuuden keskuspaikka. Peräti 60 % jalkapalloista tuotetaan tässä kaupungissa. Pallon koosta ja laadusta riippuen yksi ihminen ehtii ommella palloja 3-6 kpl päivän aikana. Suurten urheiluvälinevalmistajien pyörittämät hikipajat ja lapsityövoiman käyttö herättivät paljon kritiikkiä 1990-luvulla. Tavalliset kuluttajat ja kansalaisjärjestöt ryhtyivät vaatimaan tuotteilta eettisyyttä. Sittemmin kaikki suuret urheiluvälinevalmistajat ovat liittyneet kansainvälisen lapsityövoiman käyttöä valvovan järjestön IMAC:n sopimuksen piiriin. Lapsityövoiman käyttö jalkapalloteollisuudessa on saatu kuriin, mutta ongelma on siirtynyt muille teollisuudenaloille, joiden oloja ei vielä valvota yhtä tarkasti.

Vuonna 1982 Espanjassa pidetyt jalkapallon maailmanmestaruuskisat olivat viimeiset kisat, joissa pelattiin klassisella nahkaisella jalkapallolla. Sen jälkeen ottelupallot on valmistettu synteettisistä materiaaleista. Perinteiset jalkapallot ommeltiin käsin noin 700 ompeleella 32:sta viisi- ja kuusikulmaisesta nahkapalasta, mutta uudet viralliset MM-jalkapallot koostuvat 14 erimuotoisesta palasta, jotka on liimattu yhteen. Keinotekoisten materiaalien käytöstä jalkapalloissa on monenlaista hyötyä. Tekonahkaiset pallot ovat sileämpiä ja pyöreämpiä ja eivätkä ne ime vettä niin kuin nahkapallot.

Lähde:
Varpela, Valtteri; Kolme tuntia ja tuhat neulanpistoa. Kuluttaja 2006 nro 4.

Lisätietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Football_%28ball%29

Kommentit (0)

Vastauksesi