Miten vauva tulkitsee ihmisen kasvot?

Miten vauva tulkitsee ihmisen kasvot?

Jotkut ihmiset naurattavat vauvaa läsnäolollaan kun taas toiset aiheuttavat itkureaktion.

Vastaus

"Vastasyntyneella on valmius oppia erottelemaan kaikenlaisia kasvoja, mutta erottelukyvyn kehittyminen edellyttää altistumista erilaisille kasvoille näköjärjestelmän herkkyyskaudella. Tällä ainakin ensimmäisen elinvuoden kestävällä oppijaksolla vauvan aivot muodostavat näkemistään kasvoista perusmallin, johon vertaamalla uusia kasvoja myöhemmin tunnistetaan." Tiede-lehti

Vauvojen tapaa tulkita erilaisia kasvonilmeitä on myös tutkittu. Esimerkiksi vuodelta 2007 peräisin olevassa brittiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että vastasyntyneet katsovat pidempään iloisia kasvoja kuin pelokkaita.

 1970-luvulta lähtien kehityspsykologia on olettanut jo vastasyntyneen imitoivan hänelle esitettyjä toimintoja, mikä selittäisi vauvan reaktiot erilaisiin kasvonilmeisiin, mutta vuonna 2016 ilmestynyt tutkimus väittää, ettei pieni vauva reagoi enempää vastaamalla iloisiin tai surullisiin ilmeisiin kuin tutkijoiden tekemiin liikkeisiin tai ääniinkään. Tutkijat päättelivät, että imitointi alkaa todennäköisesti vasta noin puolivuotiaana.

Kanadalaiset tutkijat puolestaan huomasivat, että altistuminen erilaisille kasvoille vaikuttaa vauvojen kykyyn havaita ja tulkita kasvoja. Vauvat altistuvat eniten oman viiteryhmänsä kasvoille, joten vauvat alkavat menettää kykynsä erottaa esimerkiksi toiseen etniseen ryhmään kuuluvien kasvoja. Tutkijat osoittivat myös, että vauvat altistuvat eniten naisten kasvoille (n. 70 %) ja aikuisten kasvoille (n. 80 %).

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi