Miten varhaiset tutkimusmatkailijat, Peary ja Amundsen, määrittivät olevansa täsmälleen etelä- tai pohjoisnavalla?

Miten varhaiset tutkimusmatkailijat, Peary ja Amundsen, määrittivät olevansa täsmälleen etelä- tai pohjoisnavalla?

3 vastausta

Magneettinen pohjoisnapa määritettiin 1800-luvulla paikaksi, jossa pystysuuntaisesti akseloitu magneettineula kääntyy kohtisuoraan maapallon pintaa vasten. Vertikaalisen magneettikentän mittaukseen käytettiin pystykompassia eli inklinometriä. Se kuului jokaisen napatutkijan vakiovarusteisiin. Kompassiruusu piirujaotuksineen pohjautuu antiikin tuuliruusuun ja oli laivoissa yleinen vielä 1800-luvulla. Nykyään kompassikehä jaetaan 360 asteeseen. Varhaisten kompassien käyttö oli vaikeaa, koska kompassiruusuna toimiva pyöreä paperi rautalankoineen oli akseloitu vapaasti ilmatilaan ja liikkui levottomasti. Kun kompassiin keksittiin lisätä nestevaimennus, neulan liike rauhoittui ja suunnassa pysyminen helpottui ratkaisevasti.

Erannon eli magneettisen deklinaation syyt saatiin selville 1500-luvulla ja purjehtijat oppivat ottamaan ne pian huomioon. Eranto johtuu siitä, että magneettinen pohjoisnapa on eri paikassa kuin maantieteellinen pohjoisnapa. Koska magneettinen napa liikkuu, eranto muuttuu ajan myötä. Eranto on lisäksi eri suuruinen eri paikoissa. Pohjois-Atlantilla purjehtijat havaitsivat erannon kasvavan, kun lähestyttiin Amerikkaa. Voidakseen ohjata alusta oikeaan suuntaan merenkulkijan oli tärkeää tietää kulloisenkin paikkansa eranto. Nykyään se ilmoitetaan kaikissa merikartoissa. Kaukana pohjoisessa kompassi alkoi oikutella toden teolla. Lähellä pohjoisnapaa eranto voi olla yli 90 astetta.

Elisabet I:n hovifyysikko William Gilbert uskoi, että magneettinen ja maantieteellinen napa ovat samassa paikassa. Havainnot osoittivat käsityksen vääräksi ja viittasivat siihen, että magneettinen pohjoisnapa löytyisi arktisesta Kanadasta. John Rossin retkikunnan alukset juuttuivat 1829 jäihin Boothian niemimaan lounaisrannikolla. Niemimaan länsirannikolla Cape Adelaidesta samalla matkalla mukana ollut James Clark Ross mittasi alukselta tehdyllä rekiretkellä 1.6.1831 magneettineulansa kallistumaksi 89° 59’. Hän oli osunut ensimmäisenä eurooppalaisena magneettiselle pohjoisnavalle. Amundsen purjehti 70 vuotta myöhemmin Amerikan mantereen pohjoispuolitse avaten luoteisväylän. Hänen tarkoituksenaan oli tutkia magneettisuutta arktisella alueella ja etsiä uudestaan magneettinen pohjoisnapa. Hän löysikin sen, mutta paikasta, joka oli paljon pohjoisempana kuin Clark Rossin mittaama paikka. Mittaustulosten erilaisuus johtuu magneettisen navan liikkumisesta. Robert Pearyn väitettiin saavuttaneen 6.4.1909 maantieteellisen pohjoisnavan ensimmäisenä ihmisenä maailmassa. Sittemmin saavutusta on epäilty ja sitä kohtaan on esitetty vastaväitteitä. Monien mukaan Peary kävi korkeintaan 89 leveysasteella, jos niinkään lähellä napaa.

Maapallon sulan ytimen hitaat liikkeet vaikuttavat sekä magneettisen pohjoisnavan että magneettisen etelänavan sijaintiin. Myös magneettisen etelänavan sijainti vaihtelee koko ajan. Tämä johtuu muutoksista maan magneettikentässä, jonka aiheuttavat maapallon nesteytimen virtaukset, jotka muistuttavat merivirtoja. Vuonna 2005 magneettisen etelänavan sijainniksi laskettiin 64.53° eteläistä leveyttä ja 137.86° itäistä pituutta. Fysikaalisesti magneettinen etelänapa on pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitseva magneettinen pohjoisnapa, sillä siellä magneettiset kenttäviivat osoittavat alaspäin. Niinpä virallinen magneettinen etelänapa onkin fysikaalisesti magneettinen pohjoisnapa, jota Amundsen sen paremmin kuin Pearykaan eivät voineet tietää - myöhempien laskujen mukaan Amundsen erehtyi tuon ajan epätarkoilla laitteilla noin 2,5 km Etelänavasta. Vasta mittaamismenetelmien kehittyminen on vaikuttanut siihen, että tutkimusmatkailijat ovat voineet täsmällisesti määrittää napa-alueiden sijainnin.

Lähteitä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%e4manner

http://fi.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen

http://tieku.fi/kysy-meilta/purjehtimalla-pohjoisnavalle

http://fi.wikipedia.org/wiki/Robert_Peary

http://www.pohjoisnapa.fi/ArktisHistoria.aspx

http://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4navan_valloitus_1911

http://www.eoearth.org/article/Amundsen_and_Scott_at_the_South_Pole

http://www.historynet.com/roald-amundsen-and-the-1925-north-pole-expedit...

http://www.mnc.net/norway/Amundsen.htm

http://www.nytimes.com/learning/general/onthisday/big/0406.html#article

Lainema, Matti
Teoksen nimi Ultima Thule : pohjoiset löytöretket / Matti Lainema, Juha Nurminen ; [julkaisija:] John Nurmisen säätiö ; [asiantuntijaryhmä: James P. Delgado .. et al.] ; [päätoimittaja: Juha Nurminen] ; [kuvatoimittajat: Erik Båsk, Kaarina Pohjola] ; [toimitus: Tuula Nurmilaukas, Tuula Talasmaa-Lainema] ; [havaintokartat: Jari Patanen, Tiina Pystynen, tekstitys]
Julkaisutiedot [Helsinki] : WSOY, 2001

Tekijä Chazournes, Yves de
Teoksen nimi Arctica : löytöretket maailman navoille / Yves de Chazournes ; [translations and revisions: Cillero & de Motta]
Julkaisutiedot Paris : Place des Victoires, cop. 2010

Tekijä Huntford, Roland
Teoksen nimi The Race for the South Pole : the expedition diaries of Scott and Amundsen / Roland Huntford
Julkaisutiedot London : Continuum, 2010

Teoksen nimi The mammoth book of polar journeys : 42 eye-witness accounts of adventure and tragedy in the Arctic and Antarctica / edited by Jon E. Lewis
Julkaisutiedot London : Robinson, 2007

Tekijä Cracknell, James
Teoksen nimi Race to the Pole / James Cracknell and Ben Fogle
Julkaisutiedot London : Macmillan, 2009

Tekijä Henderson, Bruce
Teoksen nimi True north : Peary, Cook and the race to the pole / Bruce Henderson
Julkaisutiedot New York : Norton, cop. 2005

Tekijä Weems, John Edward
Teoksen nimi Peary, the explorer and the man : based on his personal papers / by John Edward Weems
Julkaisutiedot London : Eyre & Spottiswoode, 1967

Kommentit (0)
14.04.201313:52
4913
55

Pearyn ja Amundsenin aikoihin tarkin tapa mitata sijaintia oli tähtien näennäisen liikkeen mittaaminen yötaivaalla. Eri asia on sitten se, millä tarkkuudella nuo tutkimusretkeilijät määränpäänsä todellisuudessa saavuttivat (ks. edellisen vastauksen lähdeviitteet).

 

Kommentit (0)
15.04.201314:06
79668
17

Miksihän kirjaston vastaaja keskittyi magneettisiin napoihin, herrathan tulivat kuuluisiksi maantieteellisten napojen valloittajina ja niitä kysyjäkin varmaan tarkoitti.

Arvelisin, että napa määritettiin sekstantin avulla. Se on varsin pätevä leveysasteen määrittämiseen (tarkan kellon avulla myös pituusasteen) ja sillä pääsee muutaman meripeninkulman tarkkuuteen.

Kommentit (1)
Katselin tänään Pearyn ja F. Cookin pohjoisnavan valloitusyrityksistä kertovat tv-doku... Katselin tänään Pearyn ja F. Cookin pohjoisnavan valloitusyrityksistä kertovat tv-dokumentin. Ainakin tuota dokumenttia varten kuvatussa dramatisoinnissa näkyi sekstantti. Matkan päätepisteessä otetussa alkuperäisessä valokuvassa näkyvistä varjoista oli mahdollista mitata vain, että Peary oli 110km päässä pohjoisnavasta tai lähempänä. Dokumentissä ihmeteltiinkin, miksei Peary, jonka tiedettiin ymmärtävän aurinkosuunnistuksen periaatteet, ottanut kahta saman mittakepin varjoa eri kellonaikoina esittävää valokuvaa, jotka olisivat kellonajoista riippumatta yksikäsitteisesti todistaneet hänen olevan pohjoisnavalla.
17.4.2013 22:24 T. Lainio 4913

Vastauksesi