Miten varaukset toimii?

Miten varaukset toimii?

Varsin Åke Erdwardsonin kirjoittaman Enkelitanssi. Kun kävin katsomassa kirjaa myöhemmin, niin huomasin että minulle oli varattu Espoosta kirja , joka oli lainassa. Mutta samaan aikaan oli (ainakin sillä) hetkellä Vuosaaressa ko kirja hyllyssä. kirjat olivat eri vuosien painoksia ja minulle varatussa kirjassa oli 2 muutakin varausta. Nyt mietin miten varaus toimii. Varaanko ihan fyysisti tietyn kirjan vai niin että varaan ylipäätään sen nimisen kirjan ja kirjastovirkailija (tai kone) etsii missä se on vapaana ja varaa sen sitten minulle. Tein sitten niin että peruin varaukseni ja varasin sen vapaan kirjan joka onkin nyt matkalla minun kirjastooni.

Vastaus

Erittäin hyvä ja tärkeä kysymys. Varaus kohdistuu aina tiettyyn laitokseen. Siis ilmiasultaan täsmälleen samanlaisiin kirjoihin, joita yhdistää toisiinsa sama ISBN-numero, eli kirjojen kansainvälinen standardinumero. Helmet-tietokannassa ne näkyvät erillisinä nimeketietueina, joihin niteet (eli yksittäiset kirjat) liittyvät. Varaus kohdistuu esimerkiksi vain joko kovakantisiin tai pehmeäkantisiin kappaleisiin. Ilmeisesti sinäkin olit ensin laittanut varauksen pehmeäkantiseen kirjaan, vaikka kovakantinen kappale oli jossakin kirjastossa hyllyssä. Kannattaa aina käyttää vähän aikaa kirjojen etsimiseen eikä laittaa varausta Helmetin ensimmäisenä tarjoamaan vaihtoehtoon. Etenkin dekkarien kaltaisesta suositusta kirjallisuudesta on usein tarjolla erilaisia laitoksia, jotka ovat sisällöltään samanlaisia vaikka niiden ulkonäkö ja ilmestymisvuosi vähän poikkeavatkin. On tietysti myös asiakkaita, jotka nimenomaan haluavat tietyn laitoksen, esimerkiksi pokkarin sen keveyden vuoksi. Siksi eri laitoksia ei voi yhdistää.

On tietysti myös saman tekijän samannimisiä kirjoja, joissa on sisällöllistäkin eroa. Etenkin klassikokirjoissa voi tietysti olla kyse myös siitä, että eri laitoksen ovat eri henkilön kääntämiä. Etenkin oppikirjoista ja joistakin muista tietokirjoista julkaistaan useinkin korjattuja laitoksia. Opiskelijalle voi hyvinkin tärkeätä saada uusin laitos, jonka tiedot on päivitetty. Näissäkin tapauksissa varaukset kohdistuvat aina tiettyyn samaan laitokseen. 

Kommentit (0)

Vastauksesi