Miten valmistan kotitekoista jogurttia? Onko sitä vaikeaa tehdä? Olenkuullut...

Miten valmistan kotitekoista jogurttia? Onko sitä vaikeaa tehdä? Olenkuullut...

Miten valmistan kotitekoista jogurttia? Onko sitä vaikeaa tehdä? Olen
kuullut myös jogurttikoneesta. Myydäänkö niitä ja missä? tiedosta kiitollinen

Vastaus

Ensin muutama sana jogurtista. Jogurtti on maitotuote, joka valmistetaan maidosta maitohappobakteerien avulla käyttämällä, eli hapattamalla. Perinteisesti maito haihdutetaan ensin kolmanneksen verran lämmittämällä sitä hiljaisella tulella. Jogurtin paksu rakenne johtuu tästä. Nykyään jogurtteihin lisätään usein tärkkelystä sekä liivatetta, jotta saataisiin tarpeellinen paksuus.
Jogurtit valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin esim. piimä, mutta jotta jogurtti maistuisi juuri jogurtilta, tarvitaan jogurttimaitohappobakteereja. Nämä bakteerit viihtyvät parhaiten 42 asteen lämpötilassa, siksi jogurtti pidetään lämpimänä kunnes se on valmis.
Sana jogurtti tulee turkin kielen sanasta yoğurt.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jogurtti
http://sv.wikipedia.org/wiki/Yoghurt
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/DD148E35BA19A801C225650600368E6...

Jogurttia voidaan valmistaa kotona. Tämä ohje löytyi Iltalehden ruokasivuilta, http://www.iltalehti.fi/ruoka/200706040125254_kc.shtml
Tarvitaan tilkka jogurttia "siemeneksi". Itse tehtyä jogurttia ei kannata tehdä rasvattomasta maidosta. Parhaiten se onnistuu täys- eli kulutusmaidosta tai vähintään kevytmaidosta.
6 annosta
2 dl maustamatonta jogurttia
1 l kulutus- tai kevytmaitoa
Kuumenna maito kiehuvaksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa jogurtti maidon joukkoon. Peitä kattila ja jätä huoneenlämpöön n.8 tunniksi. Siirrä jogurtti säilytysastiaan ja laita jääkaappiin. Jogurtti säilyy jääkaapissa viikon verran.

Tässä on hieman erilainen ohje:

1 l kulutusmaitoa
3 dl vispikermaa
1 dl maustamatonta jogurttia

Lämmitä maito ja kerma 90 asteiseksi. Jäähdytä 37 asteiseksi, kaada jogurtti varovaisesti sekaan. Kaada ruokatermospulloon tai kääri huopia kattilan ympäri. Anna seistä 10-24 tuntia. Laita jääkaappiin. Näin saadaan herkullista ja terveellistä jogurttia.
Viimeistä desilitraa voidaan käyttää seuraavaan satsiin. Näin voidaan tehdä 3-4 kertaa ennen kuin joutuu ostamaan uutta jogurttia siemeneksi.
Lähde:

http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=d772c465-e2d4-46e1...

Jogurttikoneita on aikoinaan ollut myytävänä, mutta tällä hetkellä ei näytä löytyvän mistään kodinkoneliikkeestä. Yksi kappale löytyi huutokauppasivulta www.huuto.net, mutta se oli jo mennyt kaupaksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi