Miten tyhjennän SSD-levyn niin että tietoja ei voi palauttaa?

Miten tyhjennän SSD-levyn niin että tietoja ei voi palauttaa?

2 vastausta

Vastaus riippuu vähän siitä, että mitä SSD-levyllä aiotaan tehdä tyhjennyksen jälkeen eli pitäisikö levyn olla vielä käyttökelpoinen. Ainakin voidaan todeta, mikä ei toimi: Viestintävirasto sanoo, että "Voimakkaisiin magneettikenttiin perustuvat magneettisten kiintolevyjen demagnetointilaitteet ("degausserit") eivät luotettavasti tuhoa tietoa SSD- ja yhdistelmäkiintolevyiltä." Tiedon ylikirjoituskaan ei välttämättä toimi, sillä SSD-levyllä voi olla myös varalla muistisoluja, eli vaikka levyn kirjoittaa täyteen, laitteessa voi olla on yhä osa alkuperäisestä datasta. Viestintäviraston julkaisemassa ohjeessa "Kiintolevyjen elinkaaren hallinta" sanotaan, että "Luotettava ylikirjoitus ei ole mahdollista sellaisille SSD-kiintolevyille, jotka eivät tue laiteohjelmistotason ylikirjoituskomentoja. Tilanteissa, joissa yksikin ylikirjoituksen tai todentamisen vaihe päättyy virheeseen, on SSD-kiintolevyä kohdeltava kuin se edelleen sisältäisi kaiken siellä ennen ylikirjoitusprosessin aloittamista olleen datan."

Viestintäviraston antoi vuonna 2014 nuo ohjeet ylikirjoitukseen ja suosituksen käyttää Blancco 5 -ohjelmaa. Ohjeen mukaan ylikirjoituksessa tulee toteutua "seuraavat vaiheet annetussa järjestyksessä:
1. Koko SSD-kiintolevyn käyttäjälle näkyvän kapasiteetin ylikirjoitus pakkautumattomalla (pseudosatunnaisella) datalla vähintään kaksinkertaisesti
2. Vaiheessa 1 tehdyn ylikirjoituksen onnistumisen todentaminen
3. SSD-kiintolevyn laiteohjelmiston (firmware) ylikirjoituskomennon tai -komentojen suoritus
4. Vaiheessa 3 tehdyn ylikirjoituksen onnistumisen todentaminen."

Tarkempia tietoja voi katsoa ohjeesta, johon on linkki lähdeviitteissä.

Kommentit (0)
27.09.201618:58
6170
53

"Vastaus riippuu vähän siitä, että mitä SSD-levyllä aiotaan tehdä tyhjennyksen jälkeen eli pitäisikö levyn olla vielä käyttökelpoinen."

Erittäin ansiokas vastaus siihen miten tehdään jos levyn halutaan olevan käyttökelpoinen. Mutta unohtui mainita mitä jos levyn ei tarvitse olla käyttökelpoinen, se kun on teknisesti helpomaa: murskataan riittävän pieneksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi