Miten tupakoinnin (noin kymmenen vuotta kestäneen) lopettaminen olisi...

Miten tupakoinnin (noin kymmenen vuotta kestäneen) lopettaminen olisi...

Miten tupakoinnin (noin kymmenen vuotta kestäneen) lopettaminen olisi turvallisinta ja varminta? Lopettaa kuin seinään vai vähentämällä päivittäistä annosta pikkuhiljaa?

Vastaus

Tupakoinnin vähittäistä vähentämistäkin voi kokeilla, mutta varsin yleisesti suositellaan tupakoinnin lopettamista nopeasti nikotiinikorvaushoidon avulla. Lopettamiseen liittyvät nikotiinin vieroitusoireet alkavat ilmetä muutaman tunnin kuluessa ja voivat vaikeuttaa tupakkalakkoa. Yleisiä vieroitusoireita ovat hermostuneisuus, ärtyisyys ja keskittymisvaikeudet, joillakin lisäksi päänsärky, unettomuus ja hikoilu. Vieroitusoireita voidaan vähentää käyttämällä siirtymävaiheessa nikotiinikorvaushoitovalmisteita. Kontrolloitujen kaksoissokkotutkimusten mukaan nikotiinikorvaus kaksinkertaistaa tupakkalakon onnistumismahdollisuudet lumehoitoon verrattuna. Tulosten on todettu paranevan vielä tästäkin, jos lopettajat samalla saavat vieroituksessa tukea ja ohjausta. Tavallista on, että tupakasta vieroittamiseen tarvitaan samanaikaisesti erilaisia menetelmiä. Nikotiinikorvaushoidon ja ryhmä- tai yksilöohjauksen tukena voidaan joskus käyttää myös muuta lääkitystä.

Lisää tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseksi kannattaa kysyä terveyskeskuksesta, terveydenhoitajalta, lääkäriltä tai apteekista. Samalla voidaan miettiä juuri sinulle sopivaa menettelyä tupakoinnista luopumiseksi.

Lähteitä ja lisätietoa:
http://www.apteekit.net/do/control/resolver?rs=621/647/1226/:4573/
http://www.tohtori.fi/?page=6156136
http://www.tohtori.fi/?page=9680350&id=5350821
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=aas00025
http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=khp00042

Kommentit (0)

Vastauksesi