Miten TOR toimii ja miten se saadaan koneelle?

Miten TOR toimii ja miten se saadaan koneelle?

Kiinnostaisi miten TOR-verkko käytännössä toimii. Pitääkö sähköpostien vaihdossa molemmilla osapuolilla olla TOR-liittymä? Salaako TOR kaiken surffailun netissä? Miten sen saa laitetuksi omaan koneeseen? Onko joillakin selaimilla ja hakukoneilla jo TOR-ominaisuus mukana? Mistä saa käytännön apua asentamiseen jos tarvii? Suomenkielisiä ohjeita tähän asiaan?

Vastaus

Paras selitys suomeksi löytynee Effi ry:n sivuilta.

Mikäli haluaa sähköpostien vaihdon olevan mahdollisimman salaista, molempien osapuolten on hyvä käyttää käyttöjärjestelmänään Linux-jakelupaketti Tailsia, VPN-yhteyttä (Virtual Private Network), Tor-selainta, tor-verkossa toimivaa sähköpostia sekä esimerkiksi PGP-salausavaimia. Tails on eräs Linux-käyttöjärjestelmistä, joka on suunniteltu ensisijaisesti tietoturvaa silmälläpitäen: sitä voi käyttää suoraan USB-tikulta, se pakottaa kaiken verkkoliikenteen tor-verkon kautta, tarjoaa monia salausvaihtoehtoja, eikä jätä mitään jälkiä käytetylle tietokoneelle ilman erillistä pyyntöä. Tor-verkon ominaisuus on se, että datan lähettäjää on hankala jäljittää, mutta vastaanottaja voi olla suojaton ilman VPN-yhteyttä, anonyymia sähköpostitunnusta ja henkilökohtaista salausavainta.

Tor-selain on Mozilla Firefoxista muunneltu versio, joka yhdistää tor-verkkoon. Hakukoneista DuckDuckGo on sitoutunut pitämään huolta käyttäjiensä yksityisyydestä, ja se toimii tavallisessa verkossa ("clearnet") sekä tor-verkossa.

Lisätietoja sähköisistä oikeuksista, tietosuojasta ja anonymiteetista löydät Electronic Frontier Finlandin, Effi ry:n, sivuilta.

Kommentit (0)

Vastauksesi