Miten toimii kaivonpumppu, johon tarvitaan "siemenvettä".

Miten toimii kaivonpumppu, johon tarvitaan "siemenvettä".

Miten toimii kaivonpumppu, johon tarvitaan "siemenvettä". Törmäsin termiin, kun pesin autoani sukulaisen luona kaivovedellä ja minulle sanottiin että pitää ensin syöttää siemenvettä ennenkuin vettä alkaa tulemaan. Uskoin kuulleeni väärin, mutta kun aikani ihmeteltyäni tyhjänä käyvää pumppua ja todettuani ettei vettä tule, tuli talon emäntä kaatamaan johonkin pieneen aukkoon vettä kastelukannusta ja heps! vettä alkoi tulemaan.

Vastaus

Vesipumpun toimintaperiaatteesta en millään löytänyt perusteellista selvitystä sen paremmin HelMet-kirjaston kokoelmiin kuuluvasta kirjallisuudesta kuin nettilähteistäkään. Kirjassa Pienmoottorit ja työkoneet : käyttö, huolto ja korjaukset (Alfamer 2001 ja 2002) kerrotaan pumpun toiminnasta lyhykäisesti seuraavaa: ”Kesäasunnolle tarkoitetuissa vesipumpuissa polttomoottori pyörittää kampiakseliin kiinnitettyä keskipakopumppua.”

Siemenvettä kuitenkin lisätään, jotta pumppupesässä ja letkuissa oleva ilma saadaan pois. Pumpussa ei saa olla ilmaa, kun sitä käytetään, sillä kuivana tai liian vähällä vedellä käytetyn pumpun osat saattavat vaurioitua.

Lähde:

Perälä, Osmo: Pienmoottorit ja työkoneet : käyttö, huolto ja korjaukset (Alfamer 2001 ja 2002)
http://helmet.fi/search~S9*fin/t?SEARCH=Pienmoottorit+ja+ty%C3%B6koneet+...

Asiaa sivuavat myös seuraavat käyttöohjeet:

Honda vesipumpun käyttöohjeet
http://www.honda.brandt.fi/power/ohjekirja/WT20X%20WT30X%20WT40X.pdf

Pumput (Suomen Talolaite Oy)
http://www.kylpyhuone.com/data4/pumput.htm

Vesiautomaattien ja vesipumppujen asennus- ja käyttöohje (Valveen Sähkökone)
http://www.valveensahkokone.fi/File/Pumppujen%20asennus%20ja%20kayttoohj...

Kommentit (0)

Vastauksesi