Miten tiedemiehet pysyvät sanomaan, miten kaukana tähti on?

Miten tiedemiehet pysyvät sanomaan, miten kaukana tähti on?

Onko avain valon spetrissä?

Vastaus
26.11.201913:40
81094
16

On, yli 400 valovuoden päässä olevien tähtien etäisyys mitataan tähden spektristä saatavan kirkkauden perusteella. Esimerkiksi vertaamalla tunnettuun supernovien maksimikirkkauteen. Linkeissä lisää.

Alle 400 valovuoden etäisyyksillä voidaan käyttää parallaksi-mittausta: Tähden kulma taivaalla mitataan puolen vuoden välein ja kun tunnetaan maan radan halkaisija ja em. kulma, voidaan trigonometristen kaavojen avulla laskea etäisyys tähteen. Tästäkin video ja kaavoja linkeissä.

Kommentit (1)
Kaikkein suurimpia etäisyyksiä, joissa ei enää ole kyse yksittäisistä tähdistä eik... Kaikkein suurimpia etäisyyksiä, joissa ei enää ole kyse yksittäisistä tähdistä eikä edes galakseista, vaan galaksijoukoista, arvioidaan niiden lähettämän valon punasiirtymän perusteella. Mitä nopeammin valonlähde loittonee, sitä enemmän sen lähettämä valo on punasiirtynyt. Kun oletetaan kaiken aineen alkuräjähdyksessä lähteneen yhdestä pisteestä, voidaan lähteen loittonemisnopeudesta jollain tarkkuudella arvioida sen etäisyys (https://fi.wikipedia.org/wiki/Hubblen_laki). Etäisyyksien sijaan toisinaan puhutaankin juuri punasiirtymistä, koska etäisyyksiin liittyy ongelma: tarkoitetaanko sillä etäisyyttä, jolla kohde oli (jopa miljardeja vuosia sitten), kun sen nyt havaitsemamme valo lähti liikkeelle vai sitä missä se on nyt? Mihän emme tiedä, vaikka koko kohde olisi jo tuhoutunut kauan sitten.
27.11.2019 15:12 Leo Salminen 4460

Vastauksesi