Miten terveydenhuolto toimii Suomessa?

Miten terveydenhuolto toimii Suomessa?

Varmaan hankala kysymys, mutta toivoisin mahdollisimman helposti ymmärrettävää mutta samalla kattavaa vastausta.
Mitä kaikkea julkinen (kunnallinen) terveydenhuolto hoitaa?
Miten se rahoitetaan?
Maksanko erikseen julkisten palveluiden käytöstä?
Miksi on myös yksityisiä terveyspalveluita?
Miksi ottaa esim. tapaturmavakuutus?
Enkö voi aina vain kaikissa tilanteissa kääntyä julkisen terveydenhuollon puoleen?

Vastaus
05.11.201912:33
18949
12

On helpompi kertoa mitä julkinen terveydenhuolto ei kata:

  • gynekologin palvelut (ns. vuositarkastukset)
  • näön tarkastus

Hammashoito on sentään saatu pois tuolta listalta, mutta käytännössä senkin saatavuus riippuu asuinpaikasta aika paljon.

Julkinen terveydenhuolto rahoitetaan verovaroista, kuntien budjetista ja osin valtionkin, jos yliopistolliset keskussairaalat saavat rahoitusta  suoraan valtiolta. Epäsuorasti iso osa tulee valtion verovaroista kuntatukien kautta.

Periaatteessa julkisen terveydenhuollon palveluista ei erikseen makseta, mutta käytännössä kuitekin maksetaan käyntimaksuja, sekä terveyskeskuksissa että sairaaloissa. Aika paljon minun mielestäni, sillä vaikka nuo maksut ovatkin hyvin pieni osa menoista, ne nostavat pienituloisen kynnystä hoitoon hakeutumiseen.

Yksityisiä tervyespalveluita on siksi että yksityisten yksiköiden toiminta on voitollista.

Tapaturmavakuutus tarvitaan ja saattaa olla pakollinenkin aina kun olet vaarassa joutua tapaturmaan. Esimerkiksi työnantajilla täytyy olla vakuutuksia työntekijöiden tapaturmien varalle, ja urheiluseuroilla on velvollisuus vakuuttaa valmennettavia urheilijoita. Tilanteita on paljon. Itselleen kannattaa ottaa matkavakuutus, varsinkin jos matkustat alueella, jossa EU:n sairausvakuutuskortti ei ole voimassa.

Yksityisen sairausvakuutuksne ottamiseen en itse ole nähnyt tarvetta, mutta olenkin vanhempaa ikäluokkaa kuin ne jotka yleensä ottavat ihan vaan siitä pelosta ettei terveyskeskuksesta saisi hoitoa.

Kaikissa sairaustapauksissa kannattaa hakea apua julkisen terveydenhuollon kautta. Aina palvelu ei ole ihan sitä mitä toivoisi, mutta mitään sairauteen liittyvää ei ole suljettu terveydenhuollon ulkopuolelle.

Nuo alussa mainitut gynepalvelut ja näön tarkastukset  eivät perustu sairauden hoidon tarpeeseen. Gynen tarkastuksessa saatetaan joskus löytää sairaus, mutta tarkastukseen ei yleensä mennä siinä toivossa että siitä seuraa jokin hoito. Tavallista näön heikentymistäkään ei pidetä sairautena, ellei sen syyksi löydetä jotain hoitoa vaativaa sairautta eikä se muutu invalidisoivaksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi